Ricotta hotcakes
Placuszki z serka ricotta są pyszne, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach, no fantastycznie smaczne! Zupełnie nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z ich zrobieniem.
Tydzień Naleśnikowy sprawił, że przypomniałam sobie o nich i zrobiłam w niedzielne popołudnie po długim, pięknym spacerze w zoo. :) Placuszki te mogą być także wspaniałym śniadankiem, tak więc dołączam je również do Majowych (Majanowych) Śniadań.
Źródło przepisu - blog Dorotuś "Moje Wypieki"
Składniki:
*250g serka ricotta
*125ml mleka
*2 duże jajka, osobno białka i żółtka
*100g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*2 łyżeczki oleju
*można dodatkowo posłodzić - dałam 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dolać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć krótko z obu stron. Podawać z owocami, syropem.
Smacznego :)