Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i  kruszonką

Pyszne, kruchutkie, słodko-kwaśne ciasto na cienkim spodzie - specjalnie dla Męża po dłuuugiej nieobecności w domu :)

Przepis z tej strony, lekko zmodyfikowany. 

Składniki:

Ciasto: 

2 szklanki mąki (zawsze używam do kruchych ciast krupczatki)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

3 duże żółtka (dałam 4)

200 g masła

łyżka gęstej śmietany

Do nałożenia:

1 kg rabarbaru

6 łyżek cukru

łyżka bułki tartej

Kruszonka:

szklanka mąki

1/2 szklanki cukru (dałam brązowy)

cukier waniliowy

100 g masła

Dowolny lukier (ja skorzystałam z gotowego) 

Składniki ciasta dokładnie posiekaj, następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Niedużą formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, zetrzyj ciasto na grubej tarce tak, aby pokryło całe dno. Następnie podpiecz spód przez około 15 minut w 180 stopniach, wyjmij z pieca i odstaw na chwilę, aby ciasto lekko przestygło.

W międzyczasie obierz i pokrój rabarbar. Rozgrzej patelnię, wrzuć rabarbar, posyp cukrem i smaż przez około 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Wyłóż rabarbar na durszlak i zostaw, aż sok odcieknie. Następnie ułóż rabarbar na cieście.

Masło na kruszonkę roztop, suche składniki wymieszaj. Wlej masło i wyrób kruszonkę, później posyp rabarbar równomiernie bułką tartą i nałóż kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do pieca i piecz jeszcze przez 30-35 minut.

Przestygnięte ciasto dekoracyjnie polej lukrem.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów