Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Pyszne, kruchutkie, słodko-kwaśne ciasto na cienkim spodzie - specjalnie dla Męża po dłuuugiej nieobecności w domu :)
Przepis z tej strony, lekko zmodyfikowany.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (zawsze używam do kruchych ciast krupczatki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3 duże żółtka (dałam 4)
200 g masła
łyżka gęstej śmietany
Do nałożenia:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
łyżka bułki tartej
Kruszonka:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru (dałam brązowy)
cukier waniliowy
100 g masła
Dowolny lukier (ja skorzystałam z gotowego)
Składniki ciasta dokładnie posiekaj, następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Niedużą formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, zetrzyj ciasto na grubej tarce tak, aby pokryło całe dno. Następnie podpiecz spód przez około 15 minut w 180 stopniach, wyjmij z pieca i odstaw na chwilę, aby ciasto lekko przestygło.
W międzyczasie obierz i pokrój rabarbar. Rozgrzej patelnię, wrzuć rabarbar, posyp cukrem i smaż przez około 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Wyłóż rabarbar na durszlak i zostaw, aż sok odcieknie. Następnie ułóż rabarbar na cieście.
Masło na kruszonkę roztop, suche składniki wymieszaj. Wlej masło i wyrób kruszonkę, później posyp rabarbar równomiernie bułką tartą i nałóż kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do pieca i piecz jeszcze przez 30-35 minut.
Przestygnięte ciasto dekoracyjnie polej lukrem.