Ciasto bez cukru
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Pasieka Dairy. Jak może wiecie, lubię nietypowe przepisy - dlatego zaciekawił mnie właśnie ten, a poza tym, przed latem trzeba nieco schudnąć :) Polecam to ciasto właśnie dla osób, które chcą się odchudzać, a mają ochotę na małe conieco do filiżanki capuccino (oczywiście bez cukru). UWAGA - ciasto wychodzi bardzo wilgotne i ciężkie, dlatego jeżeli nie jesteście pewni właściwości swojego piekarnika, łatwo możecie otrzymać zakalec.
Składniki:
300 g mąki graham (ja użyłam mojego ulubionego rodzaju 1850)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml serka homogenizowanego o smaku naturalnym lub gęstego jogurtu
2 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety - ja użyłam jabłek boskop)
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
1 roztrzepane jajko
100 g suszonej żurawiny
garść orzechów brazylijskich
Jabłka obierz, pokrój i zesmaż na mus, dodając sok z cytryny i cynamon. Mąkę, proszek i żurawinę wymieszaj w misce, wlej jajko, serek i mus jabłkowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto włóż do foremki, na wierzchu ułóż orzechy. Piecz przez 40-50 minut w 190 stopniach. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być bardziej suchy niż mokry - wtedy ciasto jest gotowe.