Ciasto bez cukru

Ciasto bez cukru

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Pasieka Dairy. Jak może wiecie, lubię nietypowe przepisy - dlatego zaciekawił mnie właśnie ten, a poza tym, przed latem trzeba nieco schudnąć :) Polecam to ciasto właśnie dla osób, które chcą się odchudzać, a mają ochotę na małe conieco do filiżanki capuccino (oczywiście bez cukru). UWAGA - ciasto wychodzi bardzo wilgotne i ciężkie, dlatego jeżeli nie jesteście pewni właściwości swojego piekarnika, łatwo możecie otrzymać zakalec.

Składniki:

300 g mąki graham (ja użyłam mojego ulubionego rodzaju 1850)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml serka homogenizowanego o smaku naturalnym lub gęstego jogurtu

2 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety - ja użyłam jabłek boskop)

3 łyżki soku z cytryny

łyżeczka cynamonu

1 roztrzepane jajko

100 g suszonej żurawiny

garść orzechów brazylijskich

Jabłka obierz, pokrój i zesmaż na mus, dodając sok z cytryny i cynamon. Mąkę, proszek i żurawinę wymieszaj w misce, wlej jajko, serek i mus jabłkowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto włóż do foremki, na wierzchu ułóż orzechy. Piecz przez 40-50 minut w 190 stopniach. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być bardziej suchy niż mokry - wtedy ciasto jest gotowe.

Zdjęcie - Ciasto bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów