Ciasto truskawkowe z pianką

Ciasto truskawkowe z pianką

  Zdjęcie - Ciasto truskawkowe z pianką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Kolejny wypiek z truskawkami, który bardzo nam posmakował. Wzorowałam się na przepisie Abbry na ciasto jałkowo-rabarbarowe z bezą. Moja beza wyszła dość mała, to taka lekka cienka chmurka białkowa. Ciasto jest naprawdę pyszne - smaczny spód, pyszne truskawki pomieszane z brązowym cukrem i cynamonem no i delikatna chmurka białka na górze. W sam raz na deser w ciepły, słoneczny dzień lub na osłodę dnia deszczowego :) Mam nadzieję, że tych słonecznych dni będzie teraz już coraz więcej :)

Zdjęcie - Ciasto truskawkowe z pianką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na spód:

*2 szklanki mąki

*12,5 dag margaryny (pół kostki)

*pół szklanki cukru

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*3 żółtka

*3 łyżki śmietany

na bezę: 3 białka + pół szklanki cukru

do środka:

*truskawki ok.500g

*cynamon

*2-3 łyżki brązowego cukru

 

Wykonanie:

Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Nadal siekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blachy (u mnie ok. 35x24cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C do zrumienienia.

Truskawki poprzekrajać na pół, wymieszać z 2-3 łyżkami brązowego cukru i cynamonem.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodac cukier i ubijać aż pianka będzie sztywna. Moja nie była, dlatego chmurka bezowa jest taka a nie inna .

Na podpieczony spód wyłożyć masę truskawkową,a na nią pianę. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto truskawkowe z pianką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto truskawkowe z pianką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów