Ciasto truskawkowe z pianką
Kolejny wypiek z truskawkami, który bardzo nam posmakował. Wzorowałam się na przepisie Abbry na ciasto jałkowo-rabarbarowe z bezą. Moja beza wyszła dość mała, to taka lekka cienka chmurka białkowa. Ciasto jest naprawdę pyszne - smaczny spód, pyszne truskawki pomieszane z brązowym cukrem i cynamonem no i delikatna chmurka białka na górze. W sam raz na deser w ciepły, słoneczny dzień lub na osłodę dnia deszczowego :) Mam nadzieję, że tych słonecznych dni będzie teraz już coraz więcej :)
Składniki na spód:
*2 szklanki mąki
*12,5 dag margaryny (pół kostki)
*pół szklanki cukru
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*3 żółtka
*3 łyżki śmietany
na bezę: 3 białka + pół szklanki cukru
do środka:
*truskawki ok.500g
*cynamon
*2-3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Nadal siekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blachy (u mnie ok. 35x24cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C do zrumienienia.
Truskawki poprzekrajać na pół, wymieszać z 2-3 łyżkami brązowego cukru i cynamonem.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodac cukier i ubijać aż pianka będzie sztywna. Moja nie była, dlatego chmurka bezowa jest taka a nie inna .
Na podpieczony spód wyłożyć masę truskawkową,a na nią pianę. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut.
Smacznego :)