Dziś w moim domu panuje szaleństwo pierogowe. Razem z moją mamą ulepiłyśmy prawie 300 pierogów o różnych smakach. Nie zjadamy oczywiście wszystkiego na raz, większość z tych pierogów zamroziłam sobie i będą nieocenioną pomocą w dniach, kiedy nie ma czasu długo siedzieć w kuchni.
Ciasto jest dość wilgotne . Ananasy są trochę za słodkie do tego ciasta , ale nie miałam pod ręką innych owoców . Kwaskowate owoce bardziej by pasowały ...
Od pewnego czasu obserwowałam zmagania grupy Darling Baker, lecz brakowało mi śmiałości żeby przystąpić do zabawy. Końcem marca zebrałam się jednak na odwagę i napisałam do założycielek grupy maila z aplikacją.
Przepis z Galerii Potraw podany przez Krystynę911 . Nigdy nie robiłam prawdziwego , zwijanego makowca - prawdę mówiąc trochę się bałam , że może mi nie wyjść . Na początek postanowiłam zrobić coś łatwiejszego . Kiedy zobaczyłam wypiek Krystyny , od razu zapisałam przepis z mocnym postanowieniem przetestowania go .
Nadmiar mięsa w lodówce? Nie problem:) Podam dzisiaj przepis na pieczeń ze schabu. Rozpływa się w ustach i jest lepsza od nie jednej ''szynki wiejskiej" jaką serwują sklepy.
Pomysł na ten tort zaczerpnęłam z Wielkiego Żarcia, autorką jest MONALODZ.Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i można wykonywać wiele kombinacji, można puścić wodze wyobraźni i dowolnie dekorować :)Wykorzystałam swoje przepisy na biszkopt i krem.
Szparagi umyć i ugotować w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu, każdy szparag nakładać na plaster szynki i zawijać w rulon. Polać dresingiem, posypać pokrojonym koperkiem. Nadziać na wykałaczkę.
... albo inaczej sernik z niespodzianką :) Przepis zaprezentowała Malta , u której znalazła go Vanilia81 . Kiedy zobaczyłam go parę miesięcy temu na blogu Vanilii81 , od razu mi się spodobał . Szczególnie te pierniczki w środku - bardzo mnie kusiły ;) W końcu zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu - mówię Wam - rewelacja ! Delikatny , kremowy , ze słodką niespodzianką w środku - bardzo nam wszystkim smakował :)
Szarlotka obok sernika jest tradycyjnym polskim wypiekiem, który często znajduje miejsce na polskim stole obok świątecznych czy też imprezowych potraw. Zawsze jest jednakowo pyszna, aromatyczna dzięki połączeniu jabłek, cynamonu i rodzynek.
Kupiłam jedne z ostatnich w tym roku węgierek. Po przyjściu do domu szukałam przepisu na coś wyjątkowego, aby ten ostatni wypiek ze śliwkami pozostawił miłe wspomnienie po skończonym sezonie śliwkowym. Zajrzałam na blog bakingobsession, gdzie znalazłam odwrócone babeczki ze śliwkami.
Muszę troszkę nadrobić muffinowe zaległości. Ostatnio były muffinki z malinami, teraz postawiłam na bananowe. Evenka zachęcała bardzo ich smakiem, miękkością i muszę powiedzieć, że długo się nie namyślałam by właśnie te muffinki zrobić. Robiłam je rano razem z Synkiem, dziś mamy wolne, jesteśmy w domku i pichcimy ;)
Połowa Bananowego Tygodnia za nami , a u mnie cienko w tym temacie . Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam koktajl bananowo-pomarańczowy . Dla zaostrzenia smaku dodałam trochę cynamonu - udało mi się wymyślić całkiem fajny napój ... :)
Dzisiaj już od rana w mojej kuchni było bardzo bananowo - zaczęłam od bananowej owsianki na śniadanie - nietypowej , bo z dodatkiem , którego zwykle nie daje się do mlecznej zupy - z jogurtem. Kiedy zobaczyłam na stronie BBC Good Food przepis na taką owsiankę , musiałam go wypróbować. Muszę przyznać , że to zaskakujące , ale smaczne połączenie. Po takim sycącym posiłku nabiera się energii na dalszą część dnia :)