Babka cytrynowa
4 duże jaja
1 szklanka cukru (200 - 250 g)
1 szklanka mąki pszennej (250 g)
1/2 szklanki maki ziemniaczanej (150 g)
200 g stopionego masła
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1 małej cytryny albo połowy dużej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru. Dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wlewać powoli niezbyt gorące masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wylać ciasto do podłużnej foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrować. Sok z cytryny i cukier puder wymieszać tak by powstała dość gęsta ale lejąca się masa. Można ponakłówać ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.
Przepis - nieco zmodyfikowany - wziełam ze strony gotowanie.wkl.pl.