Babka cytrynowa

4 duże jaja
1 szklanka cukru (200 - 250 g)
1 szklanka mąki pszennej (250 g)
1/2 szklanki maki ziemniaczanej (150 g)
200 g stopionego masła
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1 małej cytryny albo połowy dużej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy

Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru. Dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wlewać powoli niezbyt gorące masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wylać ciasto do podłużnej foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrować. Sok z cytryny i cukier puder wymieszać tak by powstała dość gęsta ale lejąca się masa. Można ponakłówać ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - nieco zmodyfikowany - wziełam ze strony gotowanie.wkl.pl.

Przepisy z tych kategorii

Piaskowa babka cytrynowa

Piaskowa babka cytrynowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Babka Zebra

Babka Zebra

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babka waniliowo - kakaowa
3

Babka waniliowo - kakaowa

Beti Beti
kruche babeczki

Mazurki kajmakowe
1

Mazurki kajmakowe

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka śmietankowa (bez masła)
1

Babka śmietankowa (bez masła)

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Babka kolorowa

Babka kolorowa

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy