Muffiny jogurtowo-bananowe

Muszę troszkę nadrobić muffinowe zaległości. Ostatnio były muffinki z malinami, teraz postawiłam na bananowe. Evenka zachęcała bardzo ich smakiem, miękkością i muszę powiedzieć, że długo się nie namyślałam by właśnie te muffinki zrobić. Robiłam je rano razem z Synkiem, dziś mamy wolne, jesteśmy w domku i pichcimy ;) Muffinki są naprawdę przepyszne, bardzo bananowe, wilgotne, mięciutkie, rozpływają się w ustach. Rewelacja! Moje jak zawsze są mało wypukłe, ale takie już po prostu są ;)

Zdjęcie - Muffiny jogurtowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 12 muffinek:

*1 i 3/4 szklanki mąki

*3/4 szklanki cukru

*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody

*1/4 łyżeczki soli

*1 szklanka jogurty naturalnego

*1 jajko

*2/3 szklanki oleju

*2 duże banany (rozgniecione widelcem)

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre wraz z rozgniecionymi bananami (ktore rozgniatał Synek). Następnie zawartość pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać do połączenia się składników.

Nakładać do foremek muffinkowych i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.

Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone w środku.

Smacznego :)

Zdjęcie - Muffiny jogurtowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Okurka Okurka
O kurrrka!

Zimowe gwiazdki

Zimowe gwiazdki

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Gofry z owocami i syropem klonowym

Gofry z owocami i syropem klon…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczka wyciskane ze szprycy

Ciasteczka wyciskane ze szpryc…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni