Pierogi z mięsem - wersja druga
Dziś w moim domu panuje szaleństwo pierogowe. Razem z moją mamą ulepiłyśmy prawie 300 pierogów o różnych smakach. Nie zjadamy oczywiście wszystkiego na raz, większość z tych pierogów zamroziłam sobie i będą nieocenioną pomocą w dniach, kiedy nie ma czasu długo siedzieć w kuchni.
Przepis na pierogi z mięsem zamieszczałam już na blogu, ale teraz wypróbowałam inny przepis, korzystając z tego, że udało mi się dostać ostatnio wątróbkę cielęcą. Jeżeli jadacie czasami wątróbkę, warto wiedzieć, że wątróbka cielęca jest najzdrowszym mięsem tego typu, a to dlatego, że pochodzi od młodych zwierząt. Jak wiadomo, wątroba jest organem filtrującym wszystkie toksyny, więc jeżeli do paszy dla zwierząt dodawane są środki hormonalne lub antybiotyki (a niestety często są), ich pozostałości znajdują się właśnie w wątrobie. Nigdy nie kupuję wątróbki wieprzowej ani drobiowej ze względu na to, że nie wiem, z jakiej hodowli pochodziły zwierzęta - wyjątęk czynię dla wątróbki cielęcej.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki
0,5 kg mięsa od biodrówki
0,5 kg wątróbki cielęcej
włoszczyzna (bez pora)
2-3 grzybki suszone
2-3 ząbki czosnku
20 dag boczku wędzonego
1 duża cebula
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
Na ciasto: 1 kg mąki luksusowej, ciepła woda
Mięso (bez wątróbki) włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy, a kiedy mięso nieco zmięknie, dorzuć włoszczyznę, grzybki suszone i czosnek. Gotuj tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Dołóż wątróbkę na około 15-20 minut, a następnie odlej rosół i zostaw mięso z warzywami do ostygnięcia.
Boczek wędzony pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Stop boczek na patelni, dorzuć cebulę i smaż całość na małym ogniu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Mięso, warzywa oraz boczek z cebulą zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Z mąki i wody wyrób ciasto, uformuj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut od momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch.