Dzisiaj serwuję naleśniki z truskawkami. Sezon truskawkowy trwa i teraz zasypię was przepisami z tych owoców. Zrobimy tydzień truskawkowy? Ale co z tymi ,którzy nie cierpią truskawek? Są tacy? Chyba nie:)))
Wahałam się, czy umieszczać ten przepis, ale jednak umieszczam. Ta sałatka, ostatnio bardzo popularna, zupełnie nie przypadła mi do gustu, ani też nikomu z domowników. Moim zdaniem, składniki nie tworzą żadnej spójnej kompozycji, ani też nie łączą się ze sobą, miałam więc wrażenie, że jem każdy składnik osobno z dodatkiem majonezu.
To pierwszy chleb jaki upiekłam. Skusiłam się na niego pod wpływem bloga Abbry :). Nie sądziłam, że mi wyjdzie, a jednak! :) Chlebek był pyszny, chrupiący, cudownie pachnący. Przypomniałam sobie jak w dzieciństwie razem z bratem podglądaliśmy pieczenie chleba w prawdziwej piekarni.
Surimi to paluszki krabowe - myślę, że to jedyna forma, w jakiej wiele osób dopuszcza zjedzenie owoców morza. Ja mam do paluszków krabowych stosunek raczej obojętny, ale w tej sałatce nabierają wyrazu.
Nocne bułeczki widziałam już na wielu blogach, wszędzie zachwalane, wszyscy mówią, że pyszne i wiecie co tak się zastanawiam, dlaczego dopiero teraz je upiekłam... ? Te bułeczki są wspaniałe, przepyszne!
Tuż po upieczeniu mają cudownie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Idealne na śniadanie. No , dobrze... późne śniadanie , chyba , że ktoś nie ma problemu z bardzo wczesnym wstawaniem ;-)
Schabik taki z pewnością docenią ci, którzy lubią jeść zdrowo, oraz mamy zmagające się z alergiami u dzieci... ja również się do nich zaliczam. Można w ten sposób przygotować również mięso z indyka, mam ochotę też poeksperymentować np. z karkówką lub szynką.
Watruszki to takie rosyjskie bułeczki drożdżowe. Najbardziej przypominają znane mi już od dawna kołaczyki z serem. Są mięciutkie i mają dużo serowego nadzienia - takie mini-serniczki na drożdżówce. Pyszne !
Tak polubiłam pieczenie bułeczek, że znowu się na nie skusiłam. Tym razem są to bułki na miodzie z przepisu znalezionego u Dorotuś. Bułeczki te są wspaniałe - pyszne, mięciutkie i pięknie pachnące miodem. Wspaniałe na poranne śniadanko, doskonałe do filiżanki pachącej cytryną herbatki bądź ciepłego kakao. Moja rodzinka jest zachwycona świeżymi, pachnącymi, pysznymi bułeczkami na śniadanko, a mnie rośnie serce :)
Kruche serduszka, przełożone dżemem, idealnie nadają się do porannej herbaty lub kawy. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Ciasteczka wyszły kruche, pachnące wanilią, pyszne. Troszkę koślawe, ale smaku to nie zmieniło. Częstujcie się, zapraszam :)
Już dawno chciałam przygotować zupę z porów, gdyż bardzo lubię te zielone warzywa. Przejrzałam wiele przepisów, ale w każdym było coś nie tak. W końcu znalazłam jeden, który zdecydowanie przypadł mi do gustu.
Bardzo smaczna, chociaż muszę przyznać, że jakoś inaczej wyobrażałam sobie jej smak. Nie znaczy to bynajmniej, że jest niedobra. Mężowi smakowała, a to bardzo ważne. Jedynym odstępstwem od przepisu jest brak śmietany - nie dodałam jej, gdyż akurat się skończyła.
Z ciecierzycą znam się od dawna, ale zwykle jadłam ją gotowaną na obiad. Sałatka z ciecierzycy do dla mnie nowość, a już z suszonymi pomidorami całkowicie. No, bo suszone pomidorki to ja pierwszy raz właśnie teraz spróbowałam.