BUŁECZKI WIEDEŃSKIE

BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na początek należałoby uprzedzić , że za przygotowanie tych bułeczek trzeba się zabrać dzień wcześniej. Za to następnego dnia zostaje nam mniej do zrobienia. Owszem , ogólnie jest z nimi trochę pracy , podobne jak w przypadku croissantów , ale jednak trochę mniej. Poza tym bułeczki wiedeńskie zawierają znacznie mniej tłuszczu , no i są to bułeczki , więc nie aż tak delikatne jak croissanty. Dosyć jednak tych porównań , bo same w sobie są przepyszne. Tuż po upieczeniu mają cudownie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Idealne na śniadanie. No , dobrze... późne śniadanie , chyba , że ktoś nie ma problemu z bardzo wczesnym wstawaniem ;-) Przepis pochodzi z tej strony .

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 228 ml ciepłej wody
- 228 ml pełnego mleka
- 770 g mąki chlebowej
- 15.6 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (1 opakowanie)
- 1 i 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 50 g masła

Dodatkowo:
- 1 żółtko + 1 łyżka wody (do posmarowania)

Mleko zagotować z solą , ostudzić (żeby było ciepłe). Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na ok. 5 minut , aż zacznie bąbelkować. Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką , dodać mleko. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Jeśli wydaje się być zbyt klejące , można dodać mąki , lub wody , jeśli jest zbyt suche. Przykryć i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto włożyć do natłuszczonej miski , przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyrośnięte ciasto spłaszczyć , rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 1/2 cm , na lekko posypanej mąką stolnicy.
Na całej powierzchni ciasta porozkładać wiórki zimnego masła.

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Całość złożyć tak jak papier listowy (1/3 ciasta założyć od dołu do góry , a potem 1/3 od góry do dołu - wzdłuż dłuższego boku).

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przekręcić o 90 stopni , ponownie rozwałkować i złożyć.

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze 2 razy , w międzyczasie dając ciastu odpocząć kilka minut po każdym składaniu (tak , jak to się robi z ciastem na croissanty).

Gotowe ciasto podzielić na porcje (nożycami lub ostrym nożem). Źródło podaje wagę jednej porcji 45 g - ja dzieliłam na większe. Z każdej części formować dowolne kształty: paluchy , rogale lub zwykłe bułeczki (w oryginale są jeszcze inne , bardziej wymyślne kształty , ale zrezygnowałam z nich). Moim zdaniem najlepsze są rogale lub paluchy. Okrągłe bułeczki są mniej atrakcyjne , bo nie widać w nich "zwojów".

Formowanie palucha...

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
...lub rogala , czyli w sumie tak samo , tylko końce zawijamy do środka

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe bułeczki układać na blachach i smarować żółtkiem wymieszanym z wodą. Zostawić w cieple do wyrośnięcia (na co najmniej 45 minut). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec na złoty kolor (u mnie zajęło to tylko 15 minut). Studzić na kratce kuchennej.

Zdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - BUŁECZKI  WIEDEŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów