Chleb najprostszy
To pierwszy chleb jaki upiekłam. Skusiłam się na niego pod wpływem bloga Abbry :). Nie sądziłam, że mi wyjdzie, a jednak! :) Chlebek był pyszny, chrupiący, cudownie pachnący. Przypomniałam sobie jak w dzieciństwie razem z bratem podglądaliśmy pieczenie chleba w prawdziwej piekarni. Surowy chleb wkładano do wielkiego pieca, na specjalnych taśmach jechał sobie przez cały ten piec, można było zaglądac przez takie małe okienka, a na końcu wypadał do koszy, świeżutki, mięciutki, chrupiący i tak pięknie pachnący. Mój chleb przywołał te wspomnienia..., a wszyscy razem zajadaliśmy się chlebkiem ze smakiem. Synkowi zasmakował z masełkiem i szyneczką, a Ukochanemu z dżemem. Ja zjadłam bez niczego, taki jest najlepszy! :)
Pozdrowienia dla Abbry :)
Składniki:
*3 szklanki mąki
*1,5 szklanki wody
*1,25 łyżeczki soli
*0,25 łyżeczki drożdży instant
*otręby
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Wlać wodę, wymieszać łyżką lub mikserem do połączenia składników. Miskę nakryć folią i odstawić na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, lekko je rozpłaszczyć nadając kształt prostokątny. Pozbyć się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie naciskanie dłońmi. Ciasto położyć gładką stroną do góry, a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami ( u mnie - otręby owsiane).
Nakryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż chleb dwukrotnie się powiększy.
Po tym czasie włożyć do zimnego piekarnika niczym nie posmarowane naczynie , w którym będzie piekł się chleb (musi to być żeliwne naczynie lub z grubego żaroodpornego szkła). Piekarnik nagrzać do 270 stopni i grzać naczynie przez pół godziny od włączenia piekarnika. Naczynie musi byc bardzo gorące.
Chleb odwinąć, przełożyć do rozgrzanego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Temperaturę obniżyć do 230 stopni i piec chleb 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiec około 15 minut. Po upieczeniu chlebek ostudzić.
Smacznego!:) Jest naprawdę przepyszny! :)