Chleb najprostszy

To pierwszy chleb jaki upiekłam. Skusiłam się na niego pod wpływem bloga Abbry :). Nie sądziłam, że mi wyjdzie, a jednak! :) Chlebek był pyszny, chrupiący, cudownie pachnący. Przypomniałam sobie jak w dzieciństwie razem z bratem podglądaliśmy pieczenie chleba w prawdziwej piekarni. Surowy chleb wkładano do wielkiego pieca, na specjalnych taśmach jechał sobie przez cały ten piec, można było zaglądac przez takie małe okienka, a na końcu wypadał do koszy, świeżutki, mięciutki, chrupiący i tak pięknie pachnący. Mój chleb przywołał te wspomnienia..., a wszyscy razem zajadaliśmy się chlebkiem ze smakiem. Synkowi zasmakował z masełkiem i szyneczką, a Ukochanemu z dżemem. Ja zjadłam bez niczego, taki jest najlepszy! :)

Pozdrowienia dla Abbry :)

Zdjęcie - Chleb najprostszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*3 szklanki mąki

*1,5 szklanki wody

*1,25 łyżeczki soli

*0,25 łyżeczki drożdży instant

*otręby

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Wlać wodę, wymieszać łyżką lub mikserem do połączenia składników. Miskę nakryć folią i odstawić na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, lekko je rozpłaszczyć nadając kształt prostokątny. Pozbyć się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie naciskanie dłońmi. Ciasto położyć gładką stroną do góry, a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami ( u mnie - otręby owsiane).

Nakryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż chleb dwukrotnie się powiększy.

Po tym czasie włożyć do zimnego piekarnika niczym nie posmarowane naczynie , w którym będzie piekł się chleb (musi to być żeliwne naczynie lub z grubego żaroodpornego szkła). Piekarnik nagrzać do 270 stopni i grzać naczynie przez pół godziny od włączenia piekarnika. Naczynie musi byc bardzo gorące.

Chleb odwinąć, przełożyć do rozgrzanego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Temperaturę obniżyć do 230 stopni i piec chleb 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiec około 15 minut. Po upieczeniu chlebek ostudzić.

Smacznego!:) Jest naprawdę przepyszny! :)

Zdjęcie - Chleb najprostszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb najprostszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb