PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam , że dość długo krążyłam wokół tego przepisu , zanim zdecydowałam się go wypróbować. Wierzyć mi się nie chciało , że z tak dużą ilością dodanych ziemniaków mogą wyjść smaczne pączki. A jednak! Wyszły wspaniałe pączusie i wcale nie czuło się w nich ziemniaków. Owszem , były trochę cięższe i bardziej wilgotne od typowych pączków drożdżowych , ale nie musi to być ich wadą. Mnie osobiście bardzo smakowały i jeszcze na drugi dzień nie straciły aż tak wiele ze swojej świeżości , a to właśnie dzięki ziemniakom. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to , że nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie. Polecam wypróbować :-)

Składniki (na dużą porcję , z połowy wychodzi ok. 18 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (na połowę porcji dałam 1 całe jajko i 2 żółtka)
- 3 żółtka
- 25 dag masła (może być roślinne)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki - wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Babka cytrynowa na maślance
1

Babka cytrynowa na maślance

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Muffinki cytrynowo-jagodowe
1

Muffinki cytrynowo-jagodowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placek drożdżowy z jagodami i serem

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bliny z mąki gryczanej i pszennej bez mleka i jajek

Bliny z mąki gryczanej i pszen…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowe muffiny z borówkami

Cytrynowe muffiny z borówkami

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Wegańskie pączki z dziurką z sosem truskawkowym

Wegańskie pączki z dziurką z s…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Bezy z kremem

Bezy z kremem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Ciasteczka czekoladowe z orzechami

Ciasteczka czekoladowe z orzec…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką

Pomarańczowe muffiny z jagodam…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową

Muffiny jagodowe z kruszonką o…

Dzi Dzi
karmelowy