PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam , że dość długo krążyłam wokół tego przepisu , zanim zdecydowałam się go wypróbować. Wierzyć mi się nie chciało , że z tak dużą ilością dodanych ziemniaków mogą wyjść smaczne pączki. A jednak! Wyszły wspaniałe pączusie i wcale nie czuło się w nich ziemniaków. Owszem , były trochę cięższe i bardziej wilgotne od typowych pączków drożdżowych , ale nie musi to być ich wadą. Mnie osobiście bardzo smakowały i jeszcze na drugi dzień nie straciły aż tak wiele ze swojej świeżości , a to właśnie dzięki ziemniakom. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to , że nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie. Polecam wypróbować :-)

Składniki (na dużą porcję , z połowy wychodzi ok. 18 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (na połowę porcji dałam 1 całe jajko i 2 żółtka)
- 3 żółtka
- 25 dag masła (może być roślinne)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki - wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Racuchy serowe

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą
3

Ziemniaczki zapiekane z boczki…

Beti Beti
kruche babeczki

Knedle ze szpinakiem
1

Knedle ze szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pączki ziemniaczane
3

Pączki ziemniaczane

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Bataty Hassellback. Dieta szybka przemiana. Faza III
3

Bataty Hassellback. Dieta szyb…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe
6

Śniadanie do łóżka #230: Placu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu