PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam , że dość długo krążyłam wokół tego przepisu , zanim zdecydowałam się go wypróbować. Wierzyć mi się nie chciało , że z tak dużą ilością dodanych ziemniaków mogą wyjść smaczne pączki. A jednak! Wyszły wspaniałe pączusie i wcale nie czuło się w nich ziemniaków. Owszem , były trochę cięższe i bardziej wilgotne od typowych pączków drożdżowych , ale nie musi to być ich wadą. Mnie osobiście bardzo smakowały i jeszcze na drugi dzień nie straciły aż tak wiele ze swojej świeżości , a to właśnie dzięki ziemniakom. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to , że nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie. Polecam wypróbować :-)

Składniki (na dużą porcję , z połowy wychodzi ok. 18 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (na połowę porcji dałam 1 całe jajko i 2 żółtka)
- 3 żółtka
- 25 dag masła (może być roślinne)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki - wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babeczki cytrynowe z malinami
2

Babeczki cytrynowe z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Eklerki toffi z borówkami
2

Eklerki toffi z borówkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Wenus - ciasto z cytrynową pianką
1

Wenus - ciasto z cytrynową pia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wafle kajmakowe
1

Wafle kajmakowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najlepsze ciasteczka czekoladowe
2

Najlepsze ciasteczka czekolado…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Muffinki z czekoladą
1

Muffinki z czekoladą

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Kopytka jaglane
1

Kopytka jaglane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Shepherd's pie - angielska  zapiekanka pasterska

Shepherd's pie - angielska za…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie  porowym

Kopytka z marchewką i zieloną…

figmara figmara
figowe smaki

Kotlety ziemniaczane
1

Kotlety ziemniaczane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z nadzieniem z groszku, ziemniaków i fety
1

Pierogi z nadzieniem z groszku…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ruskie w kremie groszkowym

Pierogi ruskie w kremie groszk…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com