PĄCZKI ZIEMNIACZANE

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam , że dość długo krążyłam wokół tego przepisu , zanim zdecydowałam się go wypróbować. Wierzyć mi się nie chciało , że z tak dużą ilością dodanych ziemniaków mogą wyjść smaczne pączki. A jednak! Wyszły wspaniałe pączusie i wcale nie czuło się w nich ziemniaków. Owszem , były trochę cięższe i bardziej wilgotne od typowych pączków drożdżowych , ale nie musi to być ich wadą. Mnie osobiście bardzo smakowały i jeszcze na drugi dzień nie straciły aż tak wiele ze swojej świeżości , a to właśnie dzięki ziemniakom. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to , że nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie. Polecam wypróbować :-)

Składniki (na dużą porcję , z połowy wychodzi ok. 18 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (na połowę porcji dałam 1 całe jajko i 2 żółtka)
- 3 żółtka
- 25 dag masła (może być roślinne)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki - wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Zdjęcie - PĄCZKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Łatwe ciasto cynamonowe

Łatwe ciasto cynamonowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z gorzką czek…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film - Smakowite Dania
1

Muffinki kokosowe z białą czek…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pełnoziarniste babeczki z cukinią

Pełnoziarniste babeczki z cuki…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasteczka owsiane – najlepsze

Ciasteczka owsiane – najlepsze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ucierane ciasto z serem i malinami
1

Ucierane ciasto z serem i mali…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Zobacz przepis na chrupiące frytki z piekarnika!
1

Zobacz przepis na chrupiące fr…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem
1

Zapiekanka ziemniaczana z gorg…

Dzi Dzi
karmelowy

Ciasteczka z batatów z czekoladą i migdałami

Ciasteczka z batatów z czekola…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków
1

Letnia sałatka ze szpinaku i z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem
2

Kurczak duszony z młodymi ziem…

Dzi Dzi
karmelowy

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty