Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa

Wahałam się, czy umieszczać ten przepis, ale jednak umieszczam. Ta sałatka, ostatnio bardzo popularna, zupełnie nie przypadła mi do gustu, ani też nikomu z domowników. Moim zdaniem, składniki nie tworzą żadnej spójnej kompozycji, ani też nie łączą się ze sobą, miałam więc wrażenie, że jem każdy składnik osobno z dodatkiem majonezu. Nie wiem - może akurat jest to kwestia doboru składników, bo ta sałatka istnieje w wielu wersjach: warzywnej, z kurczakiem, z szynką, lub z tuńczykiem. Przepis z Wielkiego Żarcia.

Składniki:

1 słoiczek marynowanej cebulki

1 puszka fasolki konserwowej

2 jabłka, pokrojone w kostkę

szklanka posiekanych czarnych oliwek

puszka czerwonej fasoli

3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone

puszka kukurydzy (ja pominęłam)

słoiczek selera w zalewie

papryka konserwowa (dodałam od siebie)

szklanka majonezu

100 ml jogurtu naturalnego

100 g sera żółtego, startego

pęczek zielonej pietruszki

Składniki, które są w zalewie, dokładnie odsącz. W szklanym naczyniu układaj składniki po kolei warstwami. Można ewentualnie przełożyć w połowie majonezem wymieszanym z jogurtem. Kiedy ułożysz wszystkie warstwy, polej sałatkę majonezem, posyp żółtym serem i pietruszką. Sałatka powinna postać przez noc w lodówce.

Zdjęcie - Sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów