Mam w domu chore dziecko. Dziecko, dopóki temperatura nie zbliża mu się do 40 stopni, w domu zdecydowanie się nudzi. Wymyśliłam więc robienie ciasteczek, co zawsze spotyka się z entuzjazmem.
Mój synek znowu zażądał ciasteczek - cyferek, więc nie miałam wyjścia i musiałam jakieś ciasteczka upiec. Przepis znalazłam na opakowaniu wiśni mrożonych z Horteksu.Synek dostał swój kawałek ciasta, foremki i pracowicie wycinał cyferki, a ja dla siebie i córeczki zrobiłam wiosenne wiśniowe kwiatki.
Każda rodzina ma takie przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie - to jest właśnie taki przepis. Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto zna tę sałatkę - oczywiście poza moją rodziną. Jeżeli lubicie wytrawne i ostre sałatki, to ten przepis jest właśnie dla Was.
A zmieniając temat, to mój Kochany Sześciolatek bardzo domaga się sławy na łamach tego bloga, a że już trochę umie czytać, to będzie przeszczęśliwy, jak jutro rano pokażę mu jego własne „danie” wraz z „przepisem”. Deserek ten wymyślił sam i prawie sam go przygotował, ja mu tylko trochę pomagałam.
Uwielbiamy je ciągle, z różnymi dodatkami, z różnymi owocami. Dziś zrobiłam z jabłkami i gruszkami oraz cynamonem. Bardzo pyszne! Lubimy polewać je słodkim syropem klonowym albo zjadać z dżemem, konfiturą, a Synek z nutellą. Z każdym z tych dodatków są pyszne, niezmiennie. Pancakes można serwować o każdej porze dnia, są również wspaniałym śniadaniem, biorą więc udział w akcji Majowe Śniadania u Mico.
Takie placuszki goszczą u mnie ostatnimi czasy na śniadanie dość często..W smaku oczywiście inne niż te robione ze zwykłej mąki pszennej, ale można się przyzwyczaić, a nawet tak jak ja, polubić je. Smakowały nawet mojemu mężowi, a to już wg mnie duży sukces. Gruszka z cynamonem komponuje się tu wg mnie równie dobrze jak jabłko. Takie naleśniki są bardziej sycące i po zjedzeniu dwóch sztuk najczęściej mam już dość.
Na ten deser też miałam chrapkę. W samym cieście wyraźnie czuć smak kwaśnego białego sera i już samo to jest dobre. Na cieście zaś wylegują się soczyste, aromatyczne nektaryny. I biały ser plus te dojrzałe owoce to świetna para. A na wierzchu spoczywa kruszonka.
To najprostsze , najszybsze i jedne z najlepszych bagietek , jakie do tej pory piekłam. Mają chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze , które nawet na drugi dzień pozostaje sprężyste (a nie jak w wielu przypadkach , kruszące się). Z tego przepisu korzystałam już kilka razy i właściwie za każdym razem bagietki wychodziły inne , choć tylko z wyglądu.
Basia pisała u siebie, że rogaliczki starczają na jeden kęs, góra dwa. Mój mąż sprawdzał to na własnej skórze i okazało się, że da się zmieścić w paszczy cztery na raz:)
Prosty, szybki i smaczny sposób na podanie kuskusu. Przepis znalazłam w książce "Inspiracje kulinarne - Inspirujące pomysły na dania z ziołami i przyprawami". Od siebie dodałam tylko posiekaną natkę pietruszki i zwiększyłam ilość oliwy i soku z cytryny.
Nie jest to nic niezwykłego ale mięso kurczaka nadziane na patyczki szaszłykowe bardzo się podobało i było ciekawym urozmaiceniem tradycyjnego obiadu. Mięso marynowane w oliwie i soku z cytryny stało się kruche a od czosnku i ziół aromatyczne. Jest to napewno jeden z 1000 sposobów na jaki można przyrządzić kurczaka:)