Sałatka z ogórków i fety z miętą

Sałatka z ogórków i fety z miętą

Zdjęcie - Sałatka z ogórków i fety z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobiło się tak zimno, że boję się o moje zioła w donicy na balkonie. Ścięłam tymianek i suszę go w kuchni, bazylię częściowo użyłam do zupy, a kilka gałązek mięty do dzisiejszej sałatki. Tylko rozmaryn dzielnie się trzyma. Mam go już trzeci rok i nic go nie ruszy - jedynie podczas naprawdę zimnych dni przynoszę go do domu na jakiś czas.
Chętnie kupiłabym jakiś krzaczek z pysznymi owocami, np. jagodę amerykańską lub drzewko, np. miniaturową jabłoń lub gruszkę, ale podejrzewam, że niezbyt długo utrzymałyby się hodowane w donicy. Zimą jest problem z wodą w podłożu - albo jest za mokro albo za sucho. Chyba poprzestanę na ziołach i malutkich pomidorkach. Marzy mi się czasami ogródek...
Tak więc w ramach przerabiania ziół zrobiłam sałatkę w odcieniach zieleni z dodatkiem fety i czerwonej cebuli. Sałatka ma orzeźwiający, lekki smak. Może być dodatkiem do obiadu, lub zjedzona w towarzystwie świeżej bułki z masłem, tak jak ja to zrobiłam. Przepis znalazłam w internecie, lecz nieco w nim pozmieniałam. Oryginalny przepis jest tutaj.
A zmieniając temat, to mój Kochany Sześciolatek bardzo domaga się sławy na łamach tego bloga, a że już trochę umie czytać, to będzie przeszczęśliwy, jak jutro rano pokażę mu jego własne „danie” wraz z „przepisem”. Deserek ten wymyślił sam i prawie sam go przygotował, ja mu tylko trochę pomagałam.

Najpierw jednak przepis na sałatkę, bo wiadomo, że deser jest dopiero po zjedzeniu czegoś konkretnego :-)

Sałatka z ogórkami, fetą i miętą

1 duży ogórek
200 g fety
2 łyżki soku z cytryny
1 mała czerwona cebula
po jednej łyżce posiekanej miety, natki pietruszki i szczypiorku
sól i pieprz

Ogórek obrać, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Polać sokiem z cytryny. Dodać pokrojoną cebulę i zieleninę. Fetę pokruszyć i zmieszać z ogórkiem i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem.

Deser Krzysia

1 kisiel truskawkowy
truskawki
1 szklanka śmietanki UHT 12 lub 18%
1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
2,5 łyżeczki żelatyny

Gotujemy kisiel zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do pucharków wkładamy po trzy truskawki, zalewamy kisielem i studzimy. Śmietanę mocno podgrzewamy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy cukier puder waniliowy i żelatynę i mątewką dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się całkiem rozpuściła. Studzimy i wlewamy po trochu do każdego pucharka. Wkładamy do lodówki do stężenia.


Zdjęcie - Sałatka z ogórków i fety z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów