Masz babo placek
Na ten deser też miałam chrapkę. W samym cieście wyraźnie czuć smak kwaśnego białego sera i już samo to jest dobre. Na cieście zaś wylegują się soczyste, aromatyczne nektaryny. I biały ser plus te dojrzałe owoce to świetna para. A na wierzchu spoczywa kruszonka. I jak tu nie polubić takiego smaku? :-) Niby nic oryginalnego, szałowego, ot, kwadratowy placek. Do krojenia na dowolne kawałki. Tyle ile ma się w danej chwili ochotę zjeść. Podane w wolny dzień, w towarzystwie bliskich ludzi, z herbatą, kawą - domowe, kojące. No i łatwe do zrobienia, a dla mnie to też ogromna zaleta.
Placek serowy z nektarynami
4 duże nektaryny
300 g tłustego twarogu
3 łyżki śmietany
3 łyżki oliwy
2 jaja
300 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
kruszonka:
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
6 łyżek zimnego masła
Blachę 30x30 cm wyłożyłam papierem.
Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni (termoobieg).
Utarłam biały ser ze śmietaną, oliwą i jajami.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i skórką cytryny.
Suchą masę połączyłam z mokrą i zagniotłam ciasto. Wyłożyłam nim spód blachy.
Połączyłam składniki kruszonki, odstawiłam na bok.
Na wierzchu ciasta rozłożyłam kawałki owoców.
Posypałam je kruszonką.
Placek piekłam przez ok. 45 minut.
* źródło - "Wysokie obcasy" przepis Agnieszki Kręglickiej