Masz babo placek

Masz babo placek

Na ten deser też miałam chrapkę. W samym cieście wyraźnie czuć smak kwaśnego białego sera i już samo to jest dobre. Na cieście zaś wylegują się soczyste, aromatyczne nektaryny. I biały ser plus te dojrzałe owoce to świetna para. A na wierzchu spoczywa kruszonka. I jak tu nie polubić takiego smaku? :-) Niby nic oryginalnego, szałowego, ot, kwadratowy placek.  Do krojenia na dowolne kawałki. Tyle ile ma się w danej chwili ochotę zjeść. Podane w wolny dzień, w towarzystwie bliskich ludzi, z herbatą, kawą - domowe, kojące. No i łatwe do zrobienia, a dla mnie to też ogromna zaleta.

Zdjęcie - Masz babo placek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek serowy z nektarynami

4 duże nektaryny

300 g tłustego twarogu

3 łyżki śmietany

3 łyżki oliwy

2 jaja

300 g mąki

100 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z cytryny

szczypta soli

kruszonka:

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

6 łyżek zimnego masła

Blachę 30x30 cm wyłożyłam papierem.

Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni (termoobieg).

Utarłam biały ser ze śmietaną, oliwą i jajami.

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i skórką cytryny.

Suchą masę połączyłam z mokrą i zagniotłam ciasto. Wyłożyłam nim spód blachy.

Połączyłam składniki kruszonki, odstawiłam na bok.

Na wierzchu ciasta rozłożyłam kawałki owoców.

Posypałam je kruszonką.

Placek piekłam przez ok. 45 minut.

* źródło - "Wysokie obcasy" przepis Agnieszki Kręglickiej

Kategorie przepisów