Dzisiaj mój blog obchodzi roczek:-) Z tej okazji upiekłam pyszne zielone ciasto z delicjami, źródło: tutaj. W dniu dzisiejszym chciałabym Wam serdecznie podziękować, że przez ten cały rok byliście ze mną! Dziękuję za miłe komentarze oraz za słowa krytyki. Ten rok pozwolił mi realizować swoją pasję oraz rozwijać się kulinarnie. Zapraszam Was nadal do odwiedzania mojego bloga oraz do korzystania z moich przepisów, bo przecież po to on istnieje!
To chyba nie jest zaskoczenie, że u mnie kolejny sernik ;) ? Tym razem bardzo puszysty z przepisu Dorotki. Jest naprawdę lekki, taki jak puch albo sernikowa chmurka. Jest zupełnie inny od wszystkich serników, jakie robiłam do tej pory. Bardzo smaczny, bo mimo, iż zdecydowanie wolimy serniki bardziej mokre i ciężkie, to ten również nam smakował.:)
Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała kolejnego przepisu na sernik. Jak tylko ciasteczka Oreo pojawiły się w sklepach wiedziałam, że je kupię właśnie po to, by zrobić to ciasto. :) Sernik jest pyszny, bardzo go polecam! Zrobiłam dokładnie tak jak Dorotka, dając ciastka do spodu oraz posypując nimi górę. Można także dodać Oreo do masy serowej, zrobię tak następnym razem, bo serniczek z pewnością powtórzę. :)
Czasami mam ochotę na zwyczajne, mało wyszukane ciasto. Nie ma tu niezwykłych składników, raczej takie, co zawsze są w domu i można z nich wyczarować ciasto w każdej chwili, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Ciasto jest bardzo dobre i szczerze je polecam.
Nie mogę z tymi sernikami! ;) Ciągle jakiś mnie kusi, ciągle chcę spróbować kolejnego. Nic na to nie poradzę. ;) Są pyszne, wyglądają tak pięknie, jak sernik black forest u Dorotki, no i jestem ugotowana ;). Taki sernik chodzi za mną krok w krok, śni mi się po nocach, tak długo o nim myślę, aż w końcu upiekę.
Nie dajcie się zwieść tym prostym składnikom. Ciasto smakuje przepysznie! Jest leciutkie i puszyste, nie za słodkie no i niesamowicie wilgotne -takie piankowe, szczególnie jeszcze ciepłe. Bajeczne! Idealne!
Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony biszkopt z dodatkiem pysznej masy z serków homogenizowanych i mleka w proszku posypane kawą ewentualnie czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto kawą z dodatkiem nalewki waniliowej.
Mam ostatnio mało czasu na pieczenie i jakoś weny brak, ale nie będę Wam tu narzekać. No, może troszkę;). Upiekłam ciasto z rabarbarem i wyszedł zakalec. Za to jaki smaczny! :) Nie pokażę go tu jednak, może dopiero jak zrobię ponownie;).
Do tego sernika zachęciła mnie Jola. Tak go zachwalała, że zapisałam przepis i wczoraj wreszcie znalazłam czas, żeby go zrobić. Sernik zaczyna się od ucierania masła co dla mnie jest nowością, bo nigdy tego nie robiłam ani nie widziałam. A potem ser dodaje się do masła, na przemian z jajkami.
Wprawdzie ten torcik jest już tylko słodkim wspomnieniem gdyż robiłam go w maju, ale jest tak smaczny, że nie mogłabym nie dodać przepisu na niego.Bardzo słodki, bezowo-kawowy z dodatkiem owoców, świetny ma małe i większe okazje. Pyszny!
To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wtedy oczywiście pieczone w prodiżu na zmianę z babką śmietankową i cynamonową... często, a i tak sie nie nudziło! Jest nie tylko smaczne, ale proste i szybkie w wykonaniu. A także - co jest niezmiernie ważne- zawsze się udaje.
Szarlotka jest bardzo dobra, bo lekka i taka inna od tradycyjnej. Ciasta jest niewiele za to masy owocowej dużo. Jeśli macie ochotę na innowacje szarlotkową polecam tę serową.
bardzo smaczny, lekki kremowy z wyczuwalną obecnością batoników milkyway. Masa była lekka śmietanowa (nie lubię tych ciężkich na bazie masła) biszkopt natomiast delikatny i puszysty.