Sernik z Czarnego Lasu
Nie mogę z tymi sernikami! ;) Ciągle jakiś mnie kusi, ciągle chcę spróbować kolejnego. Nic na to nie poradzę. ;) Są pyszne, wyglądają tak pięknie, jak sernik black forest u Dorotki, no i jestem ugotowana ;). Taki sernik chodzi za mną krok w krok, śni mi się po nocach, tak długo o nim myślę, aż w końcu upiekę.
Sernik z Czarnego Lasu, szwarcwaldzki, black forest - sernik z wiśniami i czekoladą - jest wyśmienity! Może skusicie się na Święta? :)
Składniki na spód:
*200g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
*70g roztopionego masła
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm (u mnie 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać ciasteczka. Wcisnąć je w dno tortownicy.
Składniki na masę serową:
*700g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 800g twarogu wiaderkowego)
*2 jajka
*3 żółtka
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*200g drobnego cukru do wypieków
*pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml)
*200g wiśni (świeżych lub mrożonych, użyłam wiśni ze słoika robionych przez moją mamę)
*100g gorzkiej czekolady (70g do sernika, 30g do dekoracji), startej na tarce
Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę.
Na ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady (czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, mogą być wiśnie).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 h 25 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Jeśli pieczecie w większej formie, należy piec krócej, około 1 h 10 minut. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać czekoladą.
Smacznego :)