Sernik kokosowo - ananasowy

                        Mam ostatnio mało czasu na pieczenie i jakoś weny brak, ale nie będę Wam tu narzekać. No, może troszkę;). Upiekłam ciasto z rabarbarem i wyszedł zakalec. Za to jaki smaczny! :) Nie pokażę go tu jednak, może dopiero jak zrobię ponownie;). Wiem jedno, serniki mi wychodzą, ha ha;D . Dziś zatem przedstawiam Wam kolejny sernik w nowej, takiej egzotycznej, kokosowo - ananasowej odsłonie. Sernik składa się z kokosowego spodu z pysznymi ananasami, masy serowej o smaku cytrynowym oraz delikatnej, śmietanowej, cytrynowo - kokosowej chmurki. 

Robiłam go jeszcze na początku maja, mam lekkie zaległości, dlatego pokazuję go dopiero teraz. Przepis, który przetłumaczyła Dziunia, pochodzi z książki "The 50  Best Cheesecakes on the World", a znalazła go dla mnie Atinka na forum CinCin. Z czystym sercem polecam Wam ten orzeźwiający, smaczny serniczek. Nam bardzo smakował:)

Mój wypiek wędruje oczywiście do akcji Oliwki Sernikowo II.  

 Zdjęcie - Sernik kokosowo - ananasowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kokosowo - ananasowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na formę 23-24 cm (filiżanka to ok. 236 ml). Podaję z moimi zmianami w nawiasach.

Spód:

*1 2/3 filiżanki wiórków kokosowych (dałam 200g)
*3 łyżki płatków migdałowych (pominęłam)
*6 łyżek rozpuszczonego masła
*12 krążków ananasa z puszki

Nadzienie:

*680 g serka kremowego (dałam 750g)
*3/4 filiżanki cukru (dałam 150g)
*1/2 filiżanki kwaśnej śmietany (u mnie 175g)
*5 łyżek skrobii kukurydzianej (dałam budyń waniliowy - 1 opak.)
*3 jajka
*1 żółtko
*3 łyżki soku z cytryny
*3 skrawki skórki z cytryny starkowane (u mnie: starta skórka z 1/2 cytryny)
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wierzch:

*1 filiżanka śmietany do ubicia (u mnie kremówka 36%)
*1 łyżka cukru
*1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
*starty kokos - wiórki kokosowe do posypania
*kakao

Najpierw wymieszać składniki spodu i umieścić w formie. Na to wyłożyć krążki ananasa odsączone.
Zmiksować składniki nadzienia, wylać na spód i piec 15 minut w 175*C. Obniżyć temperaturę do 110*C i piec 70 minut, lub aż środek nie będzie wyglądał na mokry.
Wyłączyć piekarnik i oddzielić brzegi sernika od formy, wstawić ciasto z powrotem do piekarnika i pozostawić w nim na 1 godzinę. Ja nie wyjmowałam sernika, nie oddzielałam brzegów od formy.

Następnie schłodzić i wstawić do lodówki na noc. 
Ubić śmietanę z cukrem i skórką, wyłożyć na sernik, posypać kokosem i oprószyć kakao.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik kokosowo - ananasowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kokosowo - ananasowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Sernik kokosowo - ananasowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy