Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Zdjęcie - Sernik chałwowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczny sernik chałowy, słodki i ciężki ale, jak dla mnie wspaniały bo uwielbiam wszystko co zawiera chałwę polecam...

Przepis tu

 

Tortownica o średnicy 23 cm

Na spód

 

  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego

Masa serowa

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

 

Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem - wyłożyć spód blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić.


Ser utrzeć z cukrem, dodawać powoli jajka - krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia się masy. Na końcu wymieszać z pokruszoną chałwę przy pomocy szpatułki. Masę serową przelać na ciasteczko-wy spód i wyrównać.


Na najniższej półce postawić naczynie z wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej.

Na wyższej półce położyć sernik i piec w temperaturze 170 C przez ok godzinkę.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąc i wystudzić do końca - polać polewą

 

Polewa chałowa


  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej
  • 125 ml śmietany kremówki

 

Chałwę pokruszyć na małe kawałki i zalać kremówką - wymieszać tak by nie było grudek. Masę podgrzać by lekko zgęstniała, przestudzić troszkę i polać sernik. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis


Zdjęcie - Sernik chałwowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów