Sernik chałwowy
Bardzo smaczny sernik chałowy, słodki i ciężki ale, jak dla mnie wspaniały bo uwielbiam wszystko co zawiera chałwę polecam...
Tortownica o średnicy 23 cm
Na spód
- 100 g ciastek digestive
- 40 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem - wyłożyć spód blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić.
Ser utrzeć z cukrem, dodawać powoli jajka - krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia się masy. Na końcu wymieszać z pokruszoną chałwę przy pomocy szpatułki. Masę serową przelać na ciasteczko-wy spód i wyrównać.
Na najniższej półce postawić naczynie z wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
Na wyższej półce położyć sernik i piec w temperaturze 170 C przez ok godzinkę.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąc i wystudzić do końca - polać polewą
Polewa chałowa
- 150 g chałwy sezamowej waniliowej
- 125 ml śmietany kremówki
Chałwę pokruszyć na małe kawałki i zalać kremówką - wymieszać tak by nie było grudek. Masę podgrzać by lekko zgęstniała, przestudzić troszkę i polać sernik. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego