Krajanka marcepanowo-orzechowa
Odkąd Małgosia pokazała tę krajankę na swoim blogu , nie dawała mi ona spokoju. Wiedziałam , że nie wytrzymam do najbliższych świąt , więc upiekłam ją zupełnie bez okazji. Z wyglądu jest to dosyć niepozorne ciasto , prawie jednolite , ale z tą masą marcepanową smakowało wybornie. Tylko , że trochę za długo je piekłam (chciałam , żeby ładnie się zarumieniło) i wyszło jakby nieco przesuszone. Następnym razem skrócę czas pieczenia , żeby krajanka była bardziej zbliżona do brownie , a wtedy już będzie idealnie.
Ciasto:
- 275 g mąki
- 250 g masła zmrożonego
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko do smarowania ciasta)
- 250 g orzechów laskowych - podpiec w piekarniku, usunąć skórki i zemleć
Mąkę , masło starte na tarce i pozostałe składniki zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny.
Masa marcepanowa:
- 200 g migdałów
- 200 g cukru pudru
- 1 białko
- ew.1/2 olejku migdałowego
Można zastosować gotową masę marcepanową (użyłam pasty migdałowej) w ilości 300-400 g (u mnie było jej tylko 200 g)
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia, zdjąć skórki, osuszyć w piekarniku nie przypiekając ich.Jak ostygną zemleć jak najdrobniej, wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć z białkiem na jednolita masę. Schłodzić w lodówce.
Dodatkowo:
-150 g orzechów laskowych w całości , bez skórki - do ozdoby (pominęłam)
-1 żółtko + 3 łyżki śmietany słodkiej - do posmarowania ciasta
Połowę ciasta rozwałkować na blaszce 30 x 40 cm (u mnie 23 x 33 cm) wysmarowanej masłem.Posmarować rozmąconym białkiem i wyłożyć rozwałkowaną masę marcepanową.Posmarować masę białkiem i wyłożyć resztę rozwałkowanego ciasta.Posmarować ciasto żółtkiem rozmąconym ze śmietaną.Tępą stroną długiego noża naznaczyć kratkę 3 x 3 cm , a w środku każdej położyć orzech laskowy (nie robiłam tego).Piec w nagrzanym wcześniej do 175 st.C piekarniku ok. 20-30 minut.Jeszcze gorące pokroić wzdłuż wcześniej naznaczonych linii.
Ciasto można zrobić tydzień przed spożyciem , ale przechowywać najlepiej w puszce w chłodnym miejscu.