Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w  proszku

Nie dajcie się zwieść tym prostym składnikom. Ciasto smakuje przepysznie! Jest leciutkie i puszyste, nie za słodkie no i niesamowicie wilgotne -takie piankowe, szczególnie jeszcze ciepłe. Bajeczne! Idealne!

Zdjęcie - Sernik z mlekiem w  proszku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Eksplozja smaku/

Sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

 

  • 1 kg sera zmielonego 3-krotnie
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag mleka w proszku
  • 8 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 12 białek
  • 30 dag cukru
  • 3/4 litra smietany 22%

 

 

Utrzeć dokładnie wszystkie składniki oprócz cukru i białek. Do gładkiej masy dodać białka ubite na sztywną pianę z cukrem - całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wlać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (jesli wierzch ciasta zbyt szybko sie rumieni, należy zmniejszyć temp.).

Smacznego!!

Kategorie przepisów