Sernik z mlekiem w proszku
Nie dajcie się zwieść tym prostym składnikom. Ciasto smakuje przepysznie! Jest leciutkie i puszyste, nie za słodkie no i niesamowicie wilgotne -takie piankowe, szczególnie jeszcze ciepłe. Bajeczne! Idealne!
Sernik z mlekiem w proszku
Składniki:
- 1 kg sera zmielonego 3-krotnie
- 8 dag mąki pszennej
- 8 dag mleka w proszku
- 8 dag cukru pudru
- 6 żółtek
- 12 białek
- 30 dag cukru
- 3/4 litra smietany 22%
Utrzeć dokładnie wszystkie składniki oprócz cukru i białek. Do gładkiej masy dodać białka ubite na sztywną pianę z cukrem - całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wlać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (jesli wierzch ciasta zbyt szybko sie rumieni, należy zmniejszyć temp.).
Smacznego!!