Moje ulubione

  • Sałatka warstwowa Danki
    29

    Sałatka warstwowa Danki

    Okazuje się bowiem, że w tamtych rejonach panuje swoista moda na tę efektowną przystawkę, bo m.in. na imprezie sylwestrowej, gdzie każdy miał przynieść jakąś potrawę, znalazło się kilka bardzo podobnych. To nie jest tak, że nie spotkałam się poprzednio z tym typem sałatki, chodzi o to, że każda, z którą się zetknęłam w tym regionie była przyrządzona z gyrosem drobiowym.
  • Orzechówka
    8

    Orzechówka

    Przygotowanie orzechówki to bardzo pracochłonny proces: zaczęłam w lipcu, teraz otrzymałam produkt końcowy, a podobno im dłużej leżakuje, tym jest lepsza.Nalewka orzechowa ma działanie wzmacniające oraz pomaga przy bólach żołądka, likwiduje także przykre skutki przejedzenia - dobrze więc jest mieć ją w domu :)
  • Sos czosnkowy
    15

    Sos czosnkowy

    Ci, którzy już próbowali wiedzą, jak trudno jest zrobić naprawdę dobry sos czosnkowy. Minęło sporo czasu, aż wreszcie znalazłam ten właściwy przepis na ten konkretny smak, którego zakosztowałam kilka lat temu w steak housie Majero w Grudziądzu. Wiele frytek tam się już zjadło przez ten czas i wiele osób bezskutecznie wypytało. Wreszcie wiem, mam i dam przepis.
  • Chleb
    4

    Chleb

    Na dzisiejszej lekcji omówimy produkcję chleba. Otóż, przyszło nam żyć w takich czasach, że niewiele osób wie, jak łatwo jest przygotować ten powszedni specjał. Ja przyznam, sama zaliczałam się do tego grona osób i żyłam w błogiej nieświadomości, sądząc, że do pieczenia chleba należy poczynić odpowiednie przygotowania i poszukać w księgach magicznych tajemne składniki.
  • Pleśniak
    16

    Pleśniak

    To jedno z pierwszych ciast , jakie w życiu upiekłam. W sumie proste , choć nie w stylu "wymieszać łyżką i gotowe" , ale też nie ma z nim większych problemów. A zresztą , co tu będę dużo się rozpisywać , przecież na pewno większość z Was piekła je już nieraz.
  • Szparagi
    13

    Szparagi

    Przepis na te szparagi pojawił się jakiś czas temu na blogu upl "Niebo w gębie".Bardzo przypadł mi do gustu i teraz już zawsze będę tak przyrządzać szparagi, zamiast je gotować - są o wiele lepsze, bo ich smak nie ucieka do wody, lecz zostaje. Przepis jest zdecydowanie wart rozpowszechnienia!
  • Bawole oko
    19

    Bawole oko

    Pod tą nieco dziwnie brzmiącą nazwą kryje się kruche ciasto z dżemem , które , tak na marginesie , upiekłam już jakiś czas temu (ku uciesze mojego m-żonka , wielbiciela tego typu wypieków).