Sos czosnkowy
![Sos czosnkowy](/obrazek/duze/sos-czosnkowy-12886.jpeg)
Ci, którzy już próbowali wiedzą, jak trudno jest zrobić naprawdę dobry sos czosnkowy. Minęło sporo czasu, aż wreszcie znalazłam ten właściwy przepis na ten konkretny smak, którego zakosztowałam kilka lat temu w steak housie Majero w Grudziądzu. Wiele frytek tam się już zjadło przez ten czas i wiele osób bezskutecznie wypytało. Wreszcie wiem, mam i dam przepis.
na około 200 ml sosu:
- połowę (100ml) stanowi jogurt naturalny
- druga połowa to majonez
- 2 ząbki czosnku
- koperek (może być suszony)
- Wszystkie składniki oczywiście mieszamy ze sobą, w tym nie ma żadnej filozofii.
- Moim zdaniem dwa ząbki w zupełności wystarczą. Zależy to oczywiście od upodobań, ale ja już wielokrotnie przesadziłam z tym dodatkiem i zostaję przy dwóch.
- Sosu nie należy już solić, jedyne co można to dodać trochę pieprzu lub mielonej chilli. Od soli won.