Sos czosnkowy
Ci, którzy już próbowali wiedzą, jak trudno jest zrobić naprawdę dobry sos czosnkowy. Minęło sporo czasu, aż wreszcie znalazłam ten właściwy przepis na ten konkretny smak, którego zakosztowałam kilka lat temu w steak housie Majero w Grudziądzu. Wiele frytek tam się już zjadło przez ten czas i wiele osób bezskutecznie wypytało. Wreszcie wiem, mam i dam przepis.
na około 200 ml sosu:
- połowę (100ml) stanowi jogurt naturalny
- druga połowa to majonez
- 2 ząbki czosnku
- koperek (może być suszony)
- Wszystkie składniki oczywiście mieszamy ze sobą, w tym nie ma żadnej filozofii.
- Moim zdaniem dwa ząbki w zupełności wystarczą. Zależy to oczywiście od upodobań, ale ja już wielokrotnie przesadziłam z tym dodatkiem i zostaję przy dwóch.
- Sosu nie należy już solić, jedyne co można to dodać trochę pieprzu lub mielonej chilli. Od soli won.