Placek z bakaliami
Przepis na ten placek wyszperałam w książeczce "Ciasta na co dzień i od święta", trochę zmodyfikowałam, i okazało się, że jest to bardzo dobry placek, jeżeli jest się na diecie.
Składniki:
po pół szklanki krojonych bakalii: moreli, śliwek, daktyli, fig, orzechów (oczywiście możesz skomponować inny zestaw)
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej (zastąpiłam razową orkiszową)
1 szklanka niesłodzonego soku pomarańczowego
2 białka
1/3 szklanki miodu (zastąpiłam fruktozą)
łyżeczka sody
po 1/2 łyżeczki soli i proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1 jabłko
Wymieszaj bakalie z płatkami owsianymi, dodaj białka, miód (lub fruktozę), oraz sok pomarańczowy, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na pół godziny. Pozostałe składniki zmieszaj ze sobą i dodaj do masy bakaliowej, wszystko razem porządnie połącz, najlepiej rękami.
Masę przełóż do formy (ja użyłam silikonowej formy do tarty), na wierzchu ułóż cienko pokrojone plasterki jabłka i posyp cynamonem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.
Placek ten jest bardzo pyszny na ciepło i świetnie komponuje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.