CIASTO AGRESTOWE Z PORZECZKAMI
Ten przepis zamieszczam na prośbę Edysi79 . Już dawno z niego nie korzystałam z powodu braku podstawowych składników , czyli agrestu i porzeczek. Szkoda , bo ciasto jest bardzo smaczne , takie słodko-kwaśne , śmietankowo-owocowe. Zarówno przepis jak i zdjęcie (wyjątkowo pozwoliłam sobie pożyczyć - przepraszam za jakość) pochodzą z gazetki Ciasta domowe.
Składniki:
- 3/8 l (375 g) kwaśnej śmietany
- 300 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 jajka
- 375 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (małe)
- szczypta soli
Na obłożenie:
- 1 kg agrestu
- 250 g czerwonej porzeczki
Oprócz tego:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 75 g kwaśnej śmietany
- 100 g płatków migdałowych (można nie dawać)
Śmietanę (3/8 l) ubijać , aż zgęstnieje (nie za długo , bo zrobi się masło) , następnie dodać cukier , sól , cukier waniliowy i kolejno jajka. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do dużej blachy wyścielonej pergaminem. Obrany , umyty i osuszony agrest pokroić na połówki i wysypać na ciasto. Piec wstępnie 10 - 12 minut w temp. 200 st.C. Następnie ciasto posypać porzeczkami , polać polewą śmietanową (Polewa: śmietanę , masło i cukier zagotować , ew. wymieszać z płatkami migdałowymi). Piec ponownie 10 - 15 minut.
Uwagi: ciasto powinno być dość cienkie - jeśli nie mamy dużej blachy , to można upiec w mniejszej , ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia (ciasto będzie grubsze) i użyć mniej owoców.