Bawole oko

Bawole oko

Zdjęcie - Bawole oko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pod tą nieco dziwnie brzmiącą nazwą kryje się kruche ciasto z dżemem , które , tak na marginesie , upiekłam już jakiś czas temu (ku uciesze mojego m-żonka , wielbiciela tego typu wypieków).
Gdyby dodać do niego jeszcze pianę z białek , to przypominałoby pleśniaka - przynajmniej w smaku , bo z wyglądu nie za bardzo ;-)
Przepis pochodzi z książeczki Poradnika domowego.

Zdjęcie - Bawole oko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- kwaśny dżem
- 1-2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- rodzynki lub orzechy (dokładnie 24 lub 32 sztuki)

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać żółtka , cukier , śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto , podzielić na dwie części - do jednej dodać sodę i kakao , drugą wyłożyć na blachę (u mnie 23 x 33 cm). Ciasto ciemne podzielić na 24 lub 32 części , uformować kulki , lekko spłaszczyć , poukładać na posmarowanym dżemem cieście jasnym (ja zamiast kulek , uformowałam z ciasta wałek i pokroiłam go w talarki). Na środek każdej kulki położyć rodzynkę lub orzech. Piec 40 - 50 minut w temp. 180-200 st.C.

Zdjęcie - Bawole oko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów