Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami

Męska część rodziny w rozjazdach, a damska część odpoczywa w domu i musi sobie jakoś ten odpoczynek umilić, zwłaszcza że pogoda uniemożliwia jakiekolwiek dalsze wyprawy. U Was też ciągle leje?

W charakterze "umilacza" wystąpiła dziś tarta z czereśniami. Czereśnie rzadko spotyka się w wypiekach, a szkoda. Ku mojemu zaskoczeniu, świetnie komponują się z kremem migdałowym. Bardzo jest też dobry spód do tarty wg poniższego przepisu, kruchy i lekki. A przepis znalazłam na opakowaniu mąki krupczatki "z kłoskiem".

Składniki:

Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki

1/4 szklanki cukru pudru

100 g masła

2 łyżki mleka

Krem migdałowy: 150 g tartych migdałów

2 jajka

3 łyżki mleka

2 łyżki mąki

3/4 szklanki cukru pudru

Ponadto: 75 dag czereśni bez pestek

5 łyżek cukru żelującego

Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć (nie zagniataj zbyt długo, gdyż wtedy ciasto będzie twarde). Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Następnie cienko je rozwałkuj i wylep formę do tarty. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i ciasno rozłóż czereśnie.

Składniki kremu zmiksuj na gładką masę, zalej czereśnie. Piecz ciasto przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu, polej cukrem żelującym rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody.

Zdjęcie - Tarta z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów