Wyszło przepysznie :) Podejrzewam, że w sezonie, gdy zamiast mrożonek, można użyć świeżych warzyw, będzie jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam i na pewno zapiekanka ta wchodzi na stałe do naszego menu :)
iasto jest rewelacyjne. Wilgotne, słodkie ale przełamane kwaśnym cytrynowym lukrem. Do tego skórka cytrynowa daje taki fantastyczny aromat, że nie sposób się od niego oderwać.
Kiedy ostatnio robiłam kruchy spód do sernika z borówkami, zrobiłam podwójną ilość ciasta i schowałam do lodówki. Teraz wyciągnęłam odczekałam sporo żeby rozmarzło i zrobiłam kolejny sernik.
Polecam sałatkę pełną kolorowych warzyw z kawałkami pieczeni z kaszy kuskus. Do tej sałatki możecie wykorzystać ulubione warzywa świeże czy zamarynowane oraz każdy rodzaj pieczeni.
Propozycja na weekendowe śniadanie. Niby zwykła jajecznica ale jednak inna. Jajecznica z pomidorkami (bez skórki i bez pestek) uduszonymi na masełku z dodatkiem kiełków rzodkiewki, podana w naleśniku.
Jeśli lubicie piwo imbirowe to ten drink z pewnością Wam posmakuje. Jest orzeźwiający i stawia na nogi. A że na frasunek dobry trunek to polecam go na ciężkie chwile.
Dzisiaj zapraszam Was na moje pierwsze crumble z truskawkami i jagodami. To nic innego jak owoce posypane migdałami ukryte pod pyszną chrupiącą kruszonką.
Jakiś czas temu jadłem w jednej z kawiarni pyszne ciastka, jak piszę to na samą myśl robię się głodny. Pierwszym wielkim atutem jest to, że są z ciasta francuskiego - a ostatnio wręcz maniakalnie uwielbiam to ciasto. Te chrupiące listki grubości kartki papieru, jak trzeszczą i smak pszenno-maślany.
Pleśniak to ciasto znane i lubiane ale tak się jakoś składa, że nie piekę go zbyt często chociaż po ostatnim razie, czuję, że i u mnie zagości częściej. Kruche ciasto przełożone kwaśnym dżemem i bezą posmakuje każdemu.
Będzie w sam raz do porannego ciepłego kakao, kawy i do szkolnego pudełka na drugie śniadanie. W tych drożdżówkach użyłam mąki krupczatki. Drożdżówki z mąką krupczatką są moimi ulubionymi. Puszyste i miękkie. Te dzisiejsze są podwójnie jabłkowe.