Pleśniak
Pleśniak to ciasto znane i lubiane ale tak się jakoś składa, że nie piekę go zbyt często chociaż po ostatnim razie, czuję, że i u mnie zagości częściej. Kruche ciasto przełożone kwaśnym dżemem i bezą posmakuje każdemu. Poza tym jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać.
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka + 2 łyżki miałkiego cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
-
słoik gęstego dżemu (najlepiej kwaskowatego)
Zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i jedną zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i zostawić w lodówce na około godzinę.
Białka utrzeć ze szklaną cukru na sztywną pianę. Schłodzone ciasto białe starkować na dno tortownicy i posmarować grubą warstwą dżemu. Kakaową część ciasta starkować na dżem i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch starkować ostatnią białą część ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem, aby ładnie wysuszyć bezę).
Smacznego:)