Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu

Czasami (szczególnie w deszczowy dzień) nie ma to jak stary, dobry budyń czekoladowy. Ten jest wyjątkowy, bo zrobiony na bazie ciemnej czekolady, z dodatkiem pachnących cynamonem wiśni.

Trochę inny od tradycyjnego, bo dodatkowo gotowany na parze.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu

Agata, 23 stycznia 2012

Zdjęcie - Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mleko - 3 szklanki
  • czekolada - 1 tabliczka, gorzka
  • cukier - 1/2 szklanki
  • skrobia kukurydziana - 1/3 szklanki
  • kakao - 1 łyżka, ciemne
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • wódka - 1 łyżka (lub inny alkohol)
  • sól - szczypta
  • sos
  • wiśnie - 1 szklanka, mrożone
  • cukier - 2 łyżki
  • woda - 1/4 szklanki + 1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/4 łyżeczki, mielony
Sposób przygotowania

Wiśnie: Owoce przełóż do rondelka, dodaj wodę, cynamon oraz cukier. Gotuj kilka minut. Mąkę rozmieszaj z łyżką zimnej wody. Wlej do owoców, dokładnie wymieszaj. Gdy sos lekko zgęstnieje zdejmij z ognia. Ostudź.

Budyń: Skrobię, cukier i sól rozmieszaj w metalowej lub szklanej misce z mlekiem. Ustaw ją na garnuszku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszaj masę, aż zacznie gęstnieć (ok. 20 minut). Dodaj czekoladę oraz wanilię i wódkę, wmieszaj kakao. Mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Do miseczek nałóż po łyżce wiśni, wlej ciepły budyń. Przed podaniem na wierzchu ułóż resztę owoców.

Przepisy z tych kategorii

Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową
2

Budyń czekoladowy z frużeliną…

figmara figmara
figowe smaki

Deser czekoladowo-wiśniowy dla dorosłych
3

Deser czekoladowo-wiśniowy dla…

aronia aronia
Wiem co jem

Pyszne wafle w 3 smakach

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinie w cieście + film

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)

Lody porzeczkowo-malinowe (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)

Lody porzeczkowo-malinowe (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sernik panna cotta z truskawkami

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Bananowa krówka – bez pieczenia

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto bez pieczenia podwójnie truskawkowe
3

Ciasto bez pieczenia podwójnie…

Beti Beti
kruche babeczki