Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu
Czasami (szczególnie w deszczowy dzień) nie ma to jak stary, dobry budyń czekoladowy. Ten jest wyjątkowy, bo zrobiony na bazie ciemnej czekolady, z dodatkiem pachnących cynamonem wiśni.
Trochę inny od tradycyjnego, bo dodatkowo gotowany na parze.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu Składniki
- mleko - 3 szklanki
- czekolada - 1 tabliczka, gorzka
- cukier - 1/2 szklanki
- skrobia kukurydziana - 1/3 szklanki
- kakao - 1 łyżka, ciemne
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- wódka - 1 łyżka (lub inny alkohol)
- sól - szczypta
- sos
- wiśnie - 1 szklanka, mrożone
- cukier - 2 łyżki
- woda - 1/4 szklanki + 1 łyżka
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/4 łyżeczki, mielony
Wiśnie: Owoce przełóż do rondelka, dodaj wodę, cynamon oraz cukier. Gotuj kilka minut. Mąkę rozmieszaj z łyżką zimnej wody. Wlej do owoców, dokładnie wymieszaj. Gdy sos lekko zgęstnieje zdejmij z ognia. Ostudź.
Budyń: Skrobię, cukier i sól rozmieszaj w metalowej lub szklanej misce z mlekiem. Ustaw ją na garnuszku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszaj masę, aż zacznie gęstnieć (ok. 20 minut). Dodaj czekoladę oraz wanilię i wódkę, wmieszaj kakao. Mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Do miseczek nałóż po łyżce wiśni, wlej ciepły budyń. Przed podaniem na wierzchu ułóż resztę owoców.