To proste ciasto na jogurcie można zrobić dosłownie w kilka minut. Przygotowujemy je metodą muffinkową, czyli mokre składniki łączymy z suchymi mieszając wszystko łyżką przez chwilę, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe, na późniejsze śniadanie, popijane kubkiem gorącej kawy.
Miałam robić tartę ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar i zamiast jednego dużego ciasta zrobiłam kilka małych. Schodzi trochę dłużej bo trzeba się pobawić z foremkami ale chyba mają więcej uroku. Tym razem masę zrobiłam z serka mascarpone i jogurtu, dzięki temu jest nieco lżejsza.
W oko wpadła mi zupa krem z pomidorów, bo pomidorówki jako takiej dawno nie jadłam, a akurat miałam dzień eksperymentów kulinarnych ;)(...) Sama zupa jest w smaku inna niż tradycyjna pomidorówka, ma fajną odrobinkę pikanterii i z talerza znika w oka mgnieniu :) Polecam!
Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!
Smaczne i szybkie do przygotowania, jak każde muffiny. Idealne dla osób nie przepadających za zbyt słodkimi ciastkami. U mnie najpyszniejsze na świecie porzeczki, prosto z ogrodu dziadka Bronka.
Brownie z czerwoną konserwową fasolką zamiast mąki. Lekkie i wilgotne (zapewne za sprawą jogurtu naturalnego!). Mało słodkie. Do tego masa śmietanowo - serowo - czekoladowa i kajmak czekoladowy. Takie ciacho podałam na niedzielny deser i nikt nie domyślił się co tam tak naprawdę się znajduje!