Muffinki z porzeczkami
Smaczne i szybkie do przygotowania, jak każde muffiny. idealne dla osób nie przepadających za zbyt słodkimi ciastkami. U mnie najpyszniejsze na świecie porzeczki, prosto z ogrodu dziadka Bronka.
Składniki (na 16szt):
Mąkę wymieszać w jednej misce z cukrem, proszkiem i solą. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Porzeczki obrać z ogonków i umyć. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać porzeczki, dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok. 20min. w temp. 180°C, ostudzone muffinki polukrować.
Składniki (na 16szt):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka porzeczek (czerwone, czarne, agrestoporzeczki)
- 1/4 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki wody na lukier
Mąkę wymieszać w jednej misce z cukrem, proszkiem i solą. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Porzeczki obrać z ogonków i umyć. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać porzeczki, dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok. 20min. w temp. 180°C, ostudzone muffinki polukrować.