Kolejna propozycja do akcji lodowej na durszlaku. Lody tym razem kawowe aksamitne i jakie jedwabiste. Naprawdę smaczne, choć kawy nie lubię i nie piję to lody naprawdę wyszły pyszne. polecam
Będąc latem w górach miałam okazję jeść bardzo smaczne danie góralskie, które nie jest też jakoś specjalnie skomplikowane, żeby je odtworzyć. Filety drobiowe nadziewane oscypkami powinny być ciekawe nawet dla tradycjonalistów natomiast smak oscypka z pewnością wniesie trochę góralskich klimatów.
Tak długo się przymierzałam do tej potrawy... Ale zawsze czegoś brakowało... Aż w końcu po raz drugi zrobiłam adżikę, kupiłam kurczaka, znalazłam opis qd i zrobiłam. Myślę, że można całość jeszcze dopracować po swojemu - dałabym mniej koncentratu, więcej wody, a zamiast rodzynek - żurawinę.
Kiedy wraz z synkiem zajadałam się rybką zapiekaną w parmezanie, Ukochanemu (który średnio lubi ryby) zrobiłam takie oto faszerowane piersi kurczaka po włosku. Pomysł pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne Gosi99. Tak przygotowany kurczaczek smakuje wspaniale, fajnie wygląda i pachnie, a jego dodatkową zaletą jest to, że nie smażymy go na patelni a pieczemy w piekarniku. Bardzo polecam!:)
Wafelki podobne w smaku do wafelków knoppers znalazłam na tym blogu trochę zmieniłam bo zabrakło mi orzechów. Wyszły pyszne a na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce przez noc jeszcze lepsze. Chrupiące i takie jak powinny być - sami oceńcie :-) polecam
Pewnie wszyscy uwielbiają gofry ale często te domowe nie smakują tak jak np. te z budki na Krupówkach. Żeby gofry były pyszne i chrupiące potrzebne są dwie rzeczy.
Dzisiaj jednak postanowiłam wrócić do blogosfery i przedstawiam Wam mój podstawowy przepis na placki ziemniaczane, które podałam właśnie do sosu pieczarkowego.
Musiały być mocno śmietankowe i koniecznie kruche! Jednak wczoraj coś mnie skusiło, aby wypróbować ten przepis. Ciasto zupełnie nietypowe. Z całymi jajkami, masłem i mlekiem zamiast śmietany. A i co najlepsze nie trzeba go wybijać wałkiem, wystarczy dobrze zagnieść.
W poszukiwaniu szybkiego w wykonaniu dania obiadowego zajrzałam na tę stronę - i znalazłam to, czego szukałam. Proste danie, które nie wymaga długiego przygotowywania i do tego jest smaczne, choć nieco kaloryczne. Spaghetti carbonara :)
...czyli powszechnie znane jako ruskie. Odkąd spróbowałam takiej wersji po raz pierwszy robię je bardzo często i chętniej niż słodkie. Przysmażone na maśle smakują nawet na drugi i trzeci dzień więc polecam:)
Dzisiaj polecam kurczaka w białym sosie, ze wspaniałym aromatem estragonu. Jeśli ktoś za nim nie przepada to pewnie można zastąpić go np. tymiankiem lub majerankiem. Ja, jednak trzymam się estragonu bo bardzo go lubię. Jest to moja propozycja do akcji Kurczak na 1000 sposobów.
To tureckie kotleciki mielone z dodatkiem ryżu i natki pietruszki. Bardzo fajne, smaczne, wilgotne w środku - a to zapewne zasługa odwrotnej kolejności niż u nas panierowania - najpierw w bułce, następnie w jajku.