Faworki maślane
Zawsze lubiłam faworki i róże karnawałowe.
Musiały być mocno śmietankowe i koniecznie kruche! Jednak wczoraj coś mnie skusiło, aby wypróbować ten przepis. Ciasto zupełnie nietypowe. Z całymi jajkami, masłem i mlekiem zamiast śmietany. A i co najlepsze nie trzeba go wybijać wałkiem, wystarczy dobrze zagnieść. Spróbowałam i...zakochałam się w nich. Są pyszne, kruche i niesamowicie maślane. Bardzo gorąco polecam!
Faworki maślane
Składniki:
50 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
3 jajka
4 łyżki mleka
13 dag masła
tłuszcz do smażenia
cukier puder do obsypania faworków
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować. Dodawać po trochu mąki, nadal miksując. Jeśli mikser już nie da rady miksować, zagnieść gładkie ciasto ręką (nie wybijamy go wałkiem). Następnie cienko je rozwałkować i pokroić w paski 2x6 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąć, formując faworki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Osączone, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!