Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

W poszukiwaniu szybkiego w wykonaniu dania obiadowego zajrzałam na tę stronę - i znalazłam to, czego szukałam. Proste danie, które nie wymaga długiego przygotowywania i do tego jest smaczne, choć nieco kaloryczne. Spaghetti carbonara :)

 

Zdjęcie - Spaghetti carbonara  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( dla 2 osób ) :

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 cebulka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 plasterków wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 142 ml śmietanki 30%
  • 25 g parmezanu ( lub innego twardego żółtego sera )
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz


Spaghetti ugotować "al dente". W tym czasie na patelni rozgrzać masło, dodać boczek, cebulę i czosnek - smażyć przez 5-7 minut, aż się zezłocą.

Jajka ubić razem ze śmietanką, dodać pieprz i parmezan (odłożyć łyżkę sera do posypania spaghetti).

Ugotowany makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka ( nie stawiać już na ogniu ), dodać usmażony boczek i wlać masę jajeczno-śmietankową. Dokładnie wymieszać, tak aby makaron był pokryty sosem.

Podawać posypane parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kategorie przepisów