Spaghetti carbonara
W poszukiwaniu szybkiego w wykonaniu dania obiadowego zajrzałam na tę stronę - i znalazłam to, czego szukałam. Proste danie, które nie wymaga długiego przygotowywania i do tego jest smaczne, choć nieco kaloryczne. Spaghetti carbonara :)
Składniki ( dla 2 osób ) :
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 cebulka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 6 plasterków wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 142 ml śmietanki 30%
- 25 g parmezanu ( lub innego twardego żółtego sera )
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
Spaghetti ugotować "al dente". W tym czasie na patelni rozgrzać masło, dodać boczek, cebulę i czosnek - smażyć przez 5-7 minut, aż się zezłocą.
Jajka ubić razem ze śmietanką, dodać pieprz i parmezan (odłożyć łyżkę sera do posypania spaghetti).
Ugotowany makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka ( nie stawiać już na ogniu ), dodać usmażony boczek i wlać masę jajeczno-śmietankową. Dokładnie wymieszać, tak aby makaron był pokryty sosem.
Podawać posypane parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.