Gofry
Pewnie wszyscy uwielbiają gofry ale często te domowe nie smakują tak jak np. te z budki na Krupówkach. Żeby gofry były pyszne i chrupiące potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze dobry przepis, po drugie dobra gofrownica, która powinna być o minimalnej mocy 1300-1400 W. Jeżeli spełniacie ten drugi warunek to ja podaję Wam pierwszy. Przepis M. Rouxa to jeden z dwóch doskonałych przepisów na gofry jakie wypróbowałam.
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 15 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 50 g stopionego masła
- 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
- 270 ml mleka
- kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Zmieszać mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka jajek i 1/3 mleka. i Roztrzepać lekko na gładką masę, stopniowo dolewając resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, przykryć miskę folia spożywczą i odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Gorfownicę smarować cienką warstwą miękkiego masła i wlewać odpowiednią warstwę ciasta.Piec gofry około 3 - 4 minut.
Smacznego:)