Kobiece udka
To tureckie kotleciki mielone z dodatkiem ryżu i natki pietruszki. Bardzo fajne, smaczne, wilgotne w środku - a to zapewne zasługa odwrotnej kolejności niż u nas panierowania - najpierw w bułce, następnie w jajku.
/źródło: "Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach" Hanna Szymanderska/
"Kobiece udka" - tureckie kotleciki mielone
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
2 cebule
jajka
mały pęczek natki pietruszki
pół szklanki ryżu ugotowanego na sypko
sól, pieprz
olej do smażenia
buka tarta
Na patelni rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę ( w czasie smażenia posolić ją odrobinę), dodać 2/3 mielonego mięsa, trochę soli i pieprzu i chwilę smażyć, mieszają (aż zmieni kolor). Zdjąć z ognia, dodać pozostałe mięso, ryż, drobno posiekaną natkę, sól, pieprz, ew. dodać małe jajko, dokładnie wyrobić masę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej, a tuż przed smażeniem w rozbełtanym jajku. Smażyć na gorącym tłuszczu i natychmiast podawać.
Smacznego:)