Placek z grzybami

Placek z grzybami

Takie małe wariacje ostatnio wymyślam :) Przekonałam się do drożdży i uważam, że łatwiej jest mi coś upiec "drożdżowego" niż "kruchego". Jeszcze trochę popichcę i wezmę się za ciasto francuskie. Póki co, zawsze w zamrażalniku mam "francuskie" z marketu :)))

Placek z grzybami

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1/2 opakowania drożdży instant (około 2 g)

3/4 szklanki wody

szczypta soli

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić kopczyk. Wsypać suche drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką. 3/4 części ciasta rozwałkować na placek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Pozostałą część ciasta podzielić na dwie części i uformować długie wałeczki. Połączyć je, tworząc "falbankę". Obłożyć brzeg ciasta delikatnie zlepiając.

Składniki na nadzienie:

500 g ugotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki, itp)

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Przesmażyć doprawiając solą i pieprzem. Wycisnąć czosnek i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Gotowe nadzienie nakładać na ciasto, wyrównując brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piec około 30 minut.

 

 

 

 

Kategorie przepisów