Pierogi na słodko z białym serem
40 dag mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ciepła woda
Do mąki wsypać odrobinę soli, dodać jajko i stopniowo wlewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką. Ciasto musi być elastyczne.
składniki na farsz:
60 dag białego sera
2 żółtka
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
cukier do smaku
kilka kropli aromatu pomarańczowego
dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczy
masło
Ser zemleć w maszynce. Dodać żółtka, cukier i odrobinę aromatu pomarańczowego. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinać krążki, następnie położyć nadzienie i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucać pierogi na gotującą się wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyłożyć na talerz. Podawać z przetopionym masłem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
mały pomocnik: