Tesknie za prawdziwa wiosna. Ostatnie dni nie sa dla nas zbyt laskawe, ciagle pada i pada. Powaznie zaczelam sie zastanawiac nad inwestycja w kalosze. Moje dziecko w pelni szczescia brodzilo w kaluzach, ja zas z trudem pokonywalam wodne rozlewiska na chodniku. I powoli wyjscie z domu zaczelam traktowac jako zlo konieczne. Najchetniej zaszylabym sie w domowych pieleszach, w cieplym i suchym miejscu.
Jeśli ktoś lubi kluski leniwe to i te będą mu smakować. Sarasso są delikatniejsze w smaku, polane masłem smakują bosko a robi się je rekordowo szybko. Na piątkowy obiad idealne chociaż nie tylko na piątkowy.
Zapiekanka, którą przygotowałam ostatnio, pochodzi z książki Dania pikantne. Wypróbowałam z niej już wiele przepisów ale chyba jeszcze żadnym się nie zachwyciłam do tej pory tak jak tym. Połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne. Czosnek, cytryna i estragon to podstawa tej zapiekanki. Jeśli więc lubicie te trzy składniki, gwarantuję że i Wam będzie ona smakować.
Ostatnio kolega polecił mi przepis na smaczną sałatkę autorstwa Lisiczki_bez_kitki. A że udało mi się kupić spore opakowanie rukoli , postanowiłam czym prędzej przepis przetestować.
Cukinię pokroiłam na grube plastry i usmażyłam na patelni grillowej - na oliwie.Posoliłam, posypałam pieprzem i polałam sosem, który zrobiłam z jogurtu, czosnku, soli i posiekanej mięty.
Ostatnio mam jakąś kolorową fazę ;) Wracając do dania - smakowało bardzo! Tak bardzo, że nie zawaham się zrobić tego dania ponownie;) Przepis troszkę pozmieniałam, zamiast wołowiny dałam mięsko mielone z indyka. Szaszłyki podałam z odsmażonymi ziemniaczkami, a do tego kefir do popicia. PYSZNOŚCI! Fajnie smakowało i fajnie wyglądało:)
Ci, którzy zaglądają do mnie regularnie wiedzą, że zaprzyjaźniam się z rybami. Dzisiejsze danie jest czymś co mnie absolutnie do nich przekonało. Duża ilość warzyw w tej potrawie wpłynęła na smak i wygląd a świadomość, że jest to samo zdrowie na talerzu wpłynęła na moje samopoczucie.
Przechodząc w sklepach obok półek z makaronem zawsze zwracam uwagę na duże muszle. Uwielbiam je nadziewać różnymi farszami i zapiekać w piekarniku. Uznałam, że latem wypadałoby zrobić je z farszem warzywnym. Użyłam tego co miałam w lodówce więc na patelnię powędrowała cebula, cukina i papryka. Wyszła mi fajna, lekka wersja tego dania, które też można przyrządzić z każdym innym farszem.
Cukinia z łososiem czy łosoś z cukinią? Kolejność nieważna, ważny smak! A smakuje wspaniale! Uwielbiam to połączenie. Jest idealne do makaronu (szczególnie kolorowego), a także bez niego. Ja zrobiłam sobie taki obiadek jak na zdjęciu. Pychotka, polecam!
Jest to prosta i pożywna zupa jarzynowa o ładnej nazwie. Przepis na nią widziałam już wiele razy jednak ugotowałam ją na podstawie receptury Jamiego, z czerwcowego numeru Kuchni. Zupa jest obfita w warzywa dlatego też jej smak jest dość intensywny.
ierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest soczysta, miękka i świetnie smakuje z dodatkiem sosu. Irena i Andrzej podawali ją z tropikalną salsą, ja pozostałam przy samym ryżu. Smakowało nam bardzo. Dziękuję Wam za inspirację :)
Rezultatem mojego drugiego spotkania w wirtualnej kuchni z Andrzejem i Ireną jest ta oto ryba. Zdecydowałam się na nią zachęcona przez Andrzeja chociaż każdy kto do mnie zagląda wie, że za rybami nie przepadam. Staram się jednak do nich przekonać i ostatnio coraz częściej je przygotowuję bo przecież warto je jadać.
Dzisiaj polecam koktajl, którego słodycz wystarczy na długi czas. Odważyłam się go zrobić raz i od tamtej pory często do niego wracam bo jest smaczny i orginalny. Z powodzeniem może zastąpić deser, kiedy ochota na słodycze jest bardzo silna.