Muszle zapiekane z warzywami

Muszle zapiekane z  warzywami

Przechodząc w sklepach obok półek z makaronem zawsze zwracam uwagę na duże muszle. Uwielbiam je nadziewać różnymi farszami i zapiekać w piekarniku. Uznałam, że latem wypadałoby zrobić je z farszem warzywnym. Użyłam tego co miałam w lodówce więc na patelnię powędrowała cebula, cukina i papryka. Wyszła mi fajna, lekka wersja tego dania, które też można przyrządzić z każdym innym farszem.

Zdjęcie - Muszle zapiekane z  warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pół paczki makaronu duże muszle
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • kawałek żółtego sera

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Warzywa pokroić  w kostkę i usmażyć na patelni. Ugotowane muszle nadziewać warzywnym farszem, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Całośc posypać serem i zapiekać  w nagrzanym piekarniku aż ser się rozpuści.

Smacznego:)

Kategorie przepisów