Zupa Minestrone

Zupa  Minestrone

Jest to prosta  i pożywna zupa jarzynowa o ładnej nazwie. Przepis na nią widziałam już wiele razy jednak ugotowałam ją na podstawie receptury Jamiego, z czerwcowego numeru Kuchni. Zupa jest obfita w warzywa dlatego też jej smak jest dość intensywny. Jest to moja propozycja do Festiwalu zup.

Zdjęcie - Zupa  Minestrone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • oliwa
  • 6 plasterków chudego wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 2 marchewki obrane i pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duży ziemniak
  • garść mieszanego makaronu
  • pęczek bazylii
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić boczek i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek, cebulę, marchew, selera oraz pora i dusić na małym ogniu. Dodać pomidory, ziemniaka i wlać litr wody a potem przykryć rondel i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolać wody. Wrzucić makaron i gotować jeszcze 10 minut. Dorzucić bazylię, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów