Zupa Minestrone
Jest to prosta i pożywna zupa jarzynowa o ładnej nazwie. Przepis na nią widziałam już wiele razy jednak ugotowałam ją na podstawie receptury Jamiego, z czerwcowego numeru Kuchni. Zupa jest obfita w warzywa dlatego też jej smak jest dość intensywny. Jest to moja propozycja do Festiwalu zup.
Składniki:
- oliwa
- 6 plasterków chudego wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 2 marchewki obrane i pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mały por
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duży ziemniak
- garść mieszanego makaronu
- pęczek bazylii
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić boczek i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek, cebulę, marchew, selera oraz pora i dusić na małym ogniu. Dodać pomidory, ziemniaka i wlać litr wody a potem przykryć rondel i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolać wody. Wrzucić makaron i gotować jeszcze 10 minut. Dorzucić bazylię, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:)