Zapiekanka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym
Zapiekanka, którą przygotowałam ostatnio, pochodzi z książki Dania pikantne. Wypróbowałam z niej już wiele przepisów ale chyba jeszcze żadnym się nie zachwyciłam do tej pory tak jak tym. Połączenie smaków jest po prostu rewelacyjne. Czosnek, cytryna i estragon to podstawa tej zapiekanki. Jeśli więc lubicie te trzy składniki, gwarantuję że i Wam będzie ona smakować.
Składniki:
- 60 ml oliwy
- 1 kg filetów z kurczaka, przekrojonych na ćwiartki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 por, pokrojony w plastry
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 350g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 375 ml bulionu
- 185 ml śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól, pieprz
Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć z ognia.
Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pieczarki i smażyć 5 minut, aż płyn odparuje. Dodać bulion, estragon, sok z cytryny, oraz musztardę. Zagotować i dusić kilka minut. Pod koniec dodać śmietanę. Dołożyć kawałki kurczaka i dobrze doprawić.
Całość przełożyć do naczynia żąroodpornego i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Sos powinien być gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Pysznie smakuje z ziemniakami i sałatą lodową z pomidorami.
Smacznego:)