Chłodnik gruziński

 Orzeźwiający i  aromatyczny. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu. Przepis ten znalazłam w "Poradniku domowym".

Zdjęcie - Chłodnik  gruziński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

5 szklanek zsiadłego mleka lub kefiru

szklanka gęstej śmietany

3 duże jajka ugotowane na twardo

garść szczawiu

po 3 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku

1/2 - 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu

kilka świeżych listków mięty

cukier, pieprz, sól

 

Zsiadłe mleko lub kefir roztrzepać ze śmietaną, wymieszać z posiekanym szczawiem, miętą i zieleniną. Dodać ryż i pokrojone jajka, znowu wymieszać, doprawić do smaku i dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy