Szaszłyki z kulek mięsnych

Szaszłyki z kulek mięsnych

Zdjęcie - Szaszłyki z kulek mięsnych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś druga propozycja z kuchni bahamskiej - szaszłyki z kulek mięsnych, które jakiś czas temu prezentowali u siebie Irena i Andrzej. Spodobał mi się bardzo ten kolorowy obiadek. Ostatnio mam jakąś kolorową fazę ;) Wracając do dania - smakowało bardzo! Tak bardzo, że nie zawaham się zrobić tego dania ponownie;) Przepis troszkę pozmieniałam, zamiast wołowiny dałam mięsko mielone z indyka. Szaszłyki podałam z odsmażonymi ziemniaczkami, a do tego kefir do popicia. PYSZNOŚCI! Fajnie smakowało i fajnie wyglądało:) Grumki, dziękuję za pyszny przepis, a dzisiejszy wpisik jest dla Was dedykacją:)

Zdjęcie - Szaszłyki z kulek mięsnych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*45 dag mielonej wołowiny (u mnie mielone z indyka)

*2 łyżki posiekanej natki pietruszki

*1 łyżka bułki tartej

*1 łyżeczka soli

*pół dużej cebuli

*1 posiekana gałązka tymianku (dałam suszone zioła prowansalskie)

*1 żółtko

*1 łyżeczka miękkiego masła (pominęłam)

*1 łyżeczka soku z cytryny

*1 łyżeczka czarnego pieprzu

*1 mała słodka papryka (dałam 2 szczypty papryki słodkiej w proszku)

 

Składniki na sos:

*1 duża słodka papryka

*1 ząbek czosnku

*1 szklanka ketchupu

*1 łyżeczka octu winnego

*kawałek korzenia imbiru (dałam szczyptę imbiru mielonego)

*1 duża cebula

*1 duża marchewka pokrojona w długie paski (ja kroiłam w kostkę)

*2 łyżki cukru

*pół łyżeczki soli

 

Wykonanie:

Zrobić sos: podsmażyć na maśle (u mnie oliwa) paprykę, cebulę, czosnek i marchew. Dodać pozostałe składniki i dusić sos przez 20 minut.

Wymieszać mięso z resztą składników. Kulki nadziewać na patyki do szaszłyków i umieścić na grillu (robiłam na patelni grillowej). Podczas grillowania smarować sosem. Podawać z resztą sosu.

Smacznego:)

Zdjęcie - Szaszłyki z kulek mięsnych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szaszłyki z kulek mięsnych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów