Szaszłyki z kulek mięsnych
Dziś druga propozycja z kuchni bahamskiej - szaszłyki z kulek mięsnych, które jakiś czas temu prezentowali u siebie Irena i Andrzej. Spodobał mi się bardzo ten kolorowy obiadek. Ostatnio mam jakąś kolorową fazę ;) Wracając do dania - smakowało bardzo! Tak bardzo, że nie zawaham się zrobić tego dania ponownie;) Przepis troszkę pozmieniałam, zamiast wołowiny dałam mięsko mielone z indyka. Szaszłyki podałam z odsmażonymi ziemniaczkami, a do tego kefir do popicia. PYSZNOŚCI! Fajnie smakowało i fajnie wyglądało:) Grumki, dziękuję za pyszny przepis, a dzisiejszy wpisik jest dla Was dedykacją:)
Składniki:
*45 dag mielonej wołowiny (u mnie mielone z indyka)
*2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*1 łyżka bułki tartej
*1 łyżeczka soli
*pół dużej cebuli
*1 posiekana gałązka tymianku (dałam suszone zioła prowansalskie)
*1 żółtko
*1 łyżeczka miękkiego masła (pominęłam)
*1 łyżeczka soku z cytryny
*1 łyżeczka czarnego pieprzu
*1 mała słodka papryka (dałam 2 szczypty papryki słodkiej w proszku)
Składniki na sos:
*1 duża słodka papryka
*1 ząbek czosnku
*1 szklanka ketchupu
*1 łyżeczka octu winnego
*kawałek korzenia imbiru (dałam szczyptę imbiru mielonego)
*1 duża cebula
*1 duża marchewka pokrojona w długie paski (ja kroiłam w kostkę)
*2 łyżki cukru
*pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Zrobić sos: podsmażyć na maśle (u mnie oliwa) paprykę, cebulę, czosnek i marchew. Dodać pozostałe składniki i dusić sos przez 20 minut.
Wymieszać mięso z resztą składników. Kulki nadziewać na patyki do szaszłyków i umieścić na grillu (robiłam na patelni grillowej). Podczas grillowania smarować sosem. Podawać z resztą sosu.
Smacznego:)