Dziwny przepis
Jakiś czas temu pisałam z zachwytem o babce jogurtowej, którą utrzymywało jedynie pół łyżeczki sody oczyszczonej. Muszę przyznać z przykrością, że nie udało mi się od tamtej pory powtórzyć tej babki z takim samym efektem. Nie wiem, co jest nie tak, ale ciasto nie chciało mi rosnąć, było zbite, nie powiem, że niedobre, bo lubię zbite ciasta, ale nie taki efekt miał być. Dodałam więc trochę proszku, zmniejszyłam ilość cukru, ilość soli oraz użyłam domowego jogurtu. I teraz jest OK! babka wychodzi puszysta, a dzięki dużej ilości cukru (pomimo zmniejszenia ilości, wciąż jest jego dużo) ciasto ładnie się rumieni.
Tak więc teraz z czystym sumieniem polecam tą babkę, a tamtą ...??? no właśnie, chyba skasuję?
A zmieniając temat, to jako, że temperatury zrobiły się niemal syberyjskie, polubiłam szydełkowanie, hobby zimowe, więc jak najbardziej pasuje do aury aktualnie panującej. Na razie musiałam sobie przypomnieć jak się szydełkuje, bo nie robiłam tego ze dwadzieścia lat. Do prób użyłam prutą włóczkę ze sweterka, który dziergałam jeszcze do niedawna, ale już mi się nie podoba. Jak się nauczę szydełkować, to kupię sobie kordonek, a na razie używam tego, co mam w domu.
Co do aury zaokiennej, pokażę Wam zdjęcie mojej donicy balkonowej, gdzie roślinek muszę szukać z lupą :) Tak jest „ciepło”! Sałatę jeszcze widać gołym okiem, ale dymka i rzodkiewki są ledwie widoczne.
Babka jogurtowa
okrągła forma z kominkiem ø 25 cm
2 i 1/4 szkl mąki
1 i 3/4 szkl cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
225 g miękkiego masła
225 gęstego jogurtu naturalnego
3 jajka
Piekarnik nastawić na 175°C. Formę natłuścić i wysypać mąką.
Mąkę wymieszać z solą, sodą i proszkiem w misce. Odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt waniliowy. Do masy przesiać mąkę w trzech partiach, naprzemian z jogurtem. Zaczynamy i kończymy na mące. Po każdym dodaniu zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy i piec 45 - 50 min. Wyjąć z piekarnika i po 15 minutach wyjąć do ostudzenia na metalową kratkę.