Crumble jablkowe
Wsrod wszystkich znanych mi owocow zdecydowany prym wioda jakbla. Uwielbiam rzecz jasna rozne owoce sezonowe, ale jedynie jablko dostepne jest przez caly rok. Mysle, ze to zdecydowany krol owocowej rodziny, do tego mozna je wykorzystac na wiele roznych sposobow. Chyba wlasnie dlatego Tatter postanowila juz kolejny raz zorganizowac miedzyblogowy Dzien Jablka.
Ja z chceia przylaczylam sie do wspolnego ucztowania, a na moim stole zagoscil z tej okazji smaczny, acz prosty deser. Kwaskowate jablka zapieczone pod slodkawa koluderka to wspaniala propozywja na jesienne popoludnie.
Zapraszam wiec na moje crumble...
Skladniki:
4 kwaskowe jablka
40g rodzynek
80g masla
80g cukru trzcinowego
40g maki
30g platkow owsianych
20g mielonych migdalow
10g mielonych orzechow laskowych
wykonanie:
Zimne maslo kroimy na kawaleczki i zagniatamy na kruszanke razem z cukrem, maka, platkami, mielonymi orzechami i migdalami.
Jablka kroimy na male kawalki i ukladamy w jednym naczyniu do zapiekania lub w malych, jedoosobowych foremeczkach. Posypujemy rodzynkami, a nastepnie przygotowana kruszanka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy okolo 30-40 minut. Nasza kruszanka ma sie zrobic rumiana, a owoce puscic sok.
Crumble podajemy na cieplo z lodami waniliowymi, bita smietana lub same.
Smacznego!