Mleczna babka z cytrynowym lukrem

Mleczna babka z cytrynowym  lukrem

 Jakiś czas temu Dorota, wstawiła na swoim blogu przepis na bardzo prosta babkę, która nota bene niezbyt jej smakowała : D

Mimo tego postanowiłam, przepis wypróbować. Pierwszego dnia nie byłam zachwycona tym ciastem. Była dosyć zbita, choć nie twarda, powiedziałabym gąbczasta, a przyrumieniona skórka gryzła się z cytrynowym lukrem. Natomiast na drugi dzień babka smakowała pysznie, naprawdę pysznie! Leciutka, mięciutka, mleczno cytrynowa.....jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

Zdjęcie - Mleczna babka z cytrynowym  lukrem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

120 g przesianej mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

50 g masła rostopionego i ostudzonego

dodatkowo, choć niekoniecznie:skórka otarta z pomarańczy lub cytryny

 Lukier cytrynowy:

1 łyżka soku z cytryny*

1 łyzka ciepłej wody

Mleko skondensowane do miski, po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać maslo i zmiksować. dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować, by nie bylo grudek.

Formę o wymiarach 29x10,5 (wymiary górne) wysmarować masłem i wysypać kasza manna lub bułka tartą. Wlać ciasto (ciasto powinno sięgać do polowy foremki - bardzo rośnie). piec w temp. 160 st. przez ok. 30 - 35 minut (10 minut przed końcem zwiększając temp. do 180 st. Sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy. Ostudzoną babkę polukrować (wystarczy wodę, cukier i sok wymieszać ze sobą).

*dałam 3 łyżki, ale to za dużo-lukier wyszedł troche za rzadki, choć musze przyznać, że przepyszny!

Smacznego:-)

Przepis ten bierze udział w akcji

Zdjęcie - Mleczna babka z cytrynowym  lukrem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów