Tradycyjny sernik z truskawkową niespodzianką
Prosty waniliowy sernik, którego smak podkręca dodatek truskawek z nalewki (zastąpiłam nimi tradycyjne bakalie). Wyszło naprawdę pysznie ! Sernik trochę się kruszy przy krojeniu, ale to jest jego jedyna wada :)
Przepis znalazłam u Doroty .
Składniki :
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego [użyłam wiaderkowego]
- 200 g masła
- 250 g cukru [dałam 200 g ]
- 4 duże jajka [lub 5 małych] - osobno białka i żółtka
- 50 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy lub rumowy [dałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie : rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa - zamiast nich dodałam 1 szklankę truskawek z nalewki
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i ekstraktem/aromatem waniliowym. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną - utrzeć. Nadal ucierając stopniowo dodawać twaróg. Na końcu dodać bakalie [u mnie - truskawki].
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy serowej. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 60-70 minut. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
* sernik lubi pękać na górze, ale można to zamaskować polewając ciasto polewą zrobioną z rozpuszczonych na parze 100 g gorzkiej czekolady i 60 g masła